15:47 01.03.2019

Лукашенко не має наміру вимагати плати від РФ за військові бази

2 хв читати

Президент Білорусі Олександр Лукашенко підтвердив, що не має наміру вимагати від Росії плати за розміщення на території країни російських військових об'єктів.

"Сьогодні у нас існують російські бази. Скільки ви нам за них платите? Нуль. Я розкриваю військову таємницю", - заявив О.Лукашенко на зустрічі з громадськістю та ЗМІ у п'ятницю в Мінську.

"Буквально через рік треба укладати угоду (про продовження терміну оренди військоб'єктів, -"ІФ"). Я сказав, що ми з вас ні копійки і надалі не візьмемо, навіть якщо ви податкові маневри не відрегулюєте", - сказав президент.

О.Лукашенко також заявляє, що російська влада лобіює інтереси великого бізнесу, що блокують постачання білоруської продукції.

"Треба припинити уряду Росії лобіювати олігархічні клани", - заявив О.Лукашенко.

За його словами, у Росії великий бізнес зрісся з владою, і "проштовхує свої питання".

У зв'язку з цим, глава держави згадав колишнього міністра сільського господарства РФ Олександра Ткачова, назвавши його "одним із найбільших баронів", який скупив цукрові заводи і перешкоджав постачанню білоруської продукції.

З 1995 року на території Білорусі розміщено два російські військові об'єкти - 43-й вузол зв'язку Військово-морського флоту Росії "Вілейка" (радіостанція "Антей") і радіолокаційна станція "Волга" дециметрового діапазону (вузол "Барановичі") у складі російської системи попередження про ракетний напад.

Вузол зв'язку "Вілейка", розташований біля однойменного міста, діє з 1964 року і забезпечує зв'язок на наддовгих хвилях Головного штабу ВМФ Росії з атомними підводними човнами, що несуть бойове чергування в районах Атлантичного, Індійського і частково Тихого океанів. Він також проводить радіотехнічну розвідку і радіоелектронну боротьбу і працює в інтересах інших видів ЗС Росії.

РЛС "Волга" (розташована неподалік міста Ганцевичі) створена в 1980-х роках, є елементом російської системи попередження про ракетний напад, входить до структури Космічних військ Росії. "Волга" здатна виявляти балістичні ракети в польоті, а також космічні об'єкти, ідентифікувати їх і відстежувати траєкторію, розраховуючи точки старту і падіння. Крім території Західної Європи, станція контролює райони патрулювання підводних човнів НАТО в Північній Атлантиці та Норвезькому морі.

Термін оренди обох об'єктів становить 25 років.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА