16:07 01.03.2019

ЦВК наголошує, що рішення суду про визнання недійсною постанови щодо агітації ще не набуло чинності і буде оскаржено

2 хв читати
ЦВК наголошує, що рішення суду про визнання недійсною постанови щодо агітації ще не набуло чинності і буде оскаржено

Центральна виборча комісія України наголошує, що рішення Шостого апеляційного адміністративного суду про визнання протиправною й недійсною постанови ЦВК №376 від 22 лютого, якою роз'яснялися аспекти ведення передвиборної агітації, ще не набуло чинності й буде оскаржено у Верховному Суді.

"Центральна виборча комісія має намір оскаржити рішення суду першої інстанції, а, отже, остаточне судове рішення в цьому питанні буде ухвалено Верховним Судом", - йдеться в повідомленні прес-служби ЦВК у п'ятницю.

У ЦВК також зазначили, що є інше рішення Шостого апеляційного адмінсуду від 28 лютого за позовом кандидата в президенти, народного депутата Віталія Купрія, яким цю постанову з роз'ясненням щодо передвиборної агітації визнано правомірною.

"За таких обставин передчасно поширена окремими суб'єктами інформація про те, що постанова ЦВК від 22 лютого 2019 року № 376 є неправомірною або не підлягає виконанню, є безпідставною і необґрунтованою, а також такою, що свідомо спрямована на тиск і дискредитацію ЦВК із метою делегітимізації виборчого процесу", - зазначили в комісії.

Як повідомлялося, в ніч із 28 лютого на 1 березня Шостий апеляційний адміністративний суд задовольнив позов кандидата в президенти України Анатолія Гриценка про визнання протиправною і недійсною постанову ЦВК від 22 лютого, якою роз'яснялися аспекти ведення передвиборної агітації, зокрема на підставі неоплачуваних договорів.

"Ми довели, що ЦВК вийшла за межі своїх повноважень, вона не мала права тлумачити імперативну норму, яка забороняє оформлення договорів із виборцями, будь-які доплати їм із виборчого фонду. Таким роз'ясненням вони хотіли через компенсацію витрат легалізувати просто роздачу готівки через "прокладку", тобто виборчий фонд перерахує кошти на громадську організацію, а вона має компенсувати нібито витрати на телефонний зв'язок, проживання, поїздки", - пояснив агентству "Інтерфакс-Україна" представник А.Гриценка у ЦВК Руслан Чорнолуцький.

Як повідомлялося, 22 лютого ЦВК затвердила роз'яснення, в якому зазначається, що участь виборців у здійсненні передвиборної агітації, зокрема на основі неоплачуваних договорів на її проведення, гарантована Конституцією України і не може бути обмежена.

У ЦВК зазначили, що залучення виборців до здійснення агітації можливе лише на безоплатній основі. При цьому договори з ними можуть передбачати відшкодування витрат на телефонні послуги, проїзд (включаючи перевезення багажу), харчування, проживання та інші витрати в разі здійснення агітації в іншому населеному пункті.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА