16:22 05.03.2019

Керівні посади в окружних комісіях на виборах президента розподілено пропорційно - "Опора"

2 хв читати
Керівні посади в окружних комісіях на виборах президента розподілено пропорційно - "Опора"

Центральна виборча комісія (ЦВК) України загалом дотримувалася принципу пропорційності та збалансовано розподілила керівні посади в окружних комісіях між кандидатами в президенти залежно від загальної кількості кандидатур, які запропонував кожен кандидат, повідомляють у громадянській мережі "Опора".

У звіті організації за результатами спостереження в лютому за виборами президента України зазначено, що процес комплектування ОВК та розподілу керівних посад у них відбувався з використанням єдиної інформаційно-аналітичної системи "Вибори", що мінімізувало ризик маніпуляцій або помилок.

"Опора" не виявила фактів кратного включення одних і тих самих осіб до складу різних ОВК. Майже всі кандидати отримали 7-9% керівних посад у співвідношенні до загальної кількості поданих кожним із них кандидатур до складу ОВК.

Загалом 43 із 44 кандидатів у президенти отримали бажане представництво в складі ОВК відповідно до кількості поданих ними кандидатур. 32 кандидати отримали максимальну або близьку до цього показника кількість членів у складі окружкомів.

До складу всіх 199 окружних комісій свої кандидатури внесли 17 кандидатів у президенти, ще 15 кандидатів зробили подання майже до всіх ОВК. У всіх без винятку регіонах України свої представники в складі окружкомів є у 33 кандидатів у президенти.

Кількісний склад сформованих окружних комісій у середньому втричі перевищує мінімально необхідну норму за кількістю членів комісії (12 осіб) і становить 37 осіб, що обумовлено великою кількістю кандидатів на виборах.

В "Опорі" вважають, що це може ускладнити роботу комісій, але одночасно є додатковим фактором взаємного контролю та запобіжником від монопольного впливу на роботу комісій із боку окремих кандидатів.

Організація також наголошує на тому, що законом передбачено оплату праці лише для частини членів комісій (максимально чотирьох).Отже, із загального складу ОВК на платній основі працюють не більше ніж 11% членів комісій.

"Однак на практиці суб'єкти подання кандидатур до складу комісій часто вдаються до фінансового стимулювання діяльності членів виборчих комісій, що відбувається в тіньовий спосіб і є одним із ключових викликів у контексті забезпечення прозорості фінансових витрат кандидатів", - звертають увагу в "Опорі".

Спостерігачі зазначають, що перші засідання ОВК відбулися у відведені терміни, хоча і супроводжувалися низькою явкою членів комісій (майже 41% не з'явилися на перші засідання), що свідчить про неналежний підхід кандидатів у президенти до підбору кандидатур у члени ОВК.

Згідно з даними "Опори", 65% членів ОВК мають досвід роботи у виборчих комісіях. На президентських виборах 2010 року досвід роботи у виборчих комісіях мали 78% членів, у 2014 році - 72%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА