20:06 07.03.2019

Порошенко закликав Раду якнайшвидше прийняти нову редакцію статті КК про незаконне збагачення

3 хв читати
Порошенко закликав Раду якнайшвидше прийняти нову редакцію статті КК про незаконне збагачення

Президент України Петро Порошенко закликає Верховну Раду невідкладно прийняти нову редакцію статті Кримінального кодексу про незаконне збагачення і запевняє, що всі корупціонери не зможуть ухилитися від відповідальності.

У четвер увечері в інтерв'ю українським телеканалам, відповідаючи на питання про те, чи є шанс, що закриті провадження щодо незаконного збагачення будуть доведені до кінця, П.Порошенко сказав: "Я не просто політик, президент країни. І відповідно до закону і Конституції я не можу і не буду коментувати рішення будь-яких судів, бо це може сприйматися як тиск на суд. Я хочу розчарувати чиновників, які думають, що внаслідок цього рішення Конституційного суду вони зможуть піти від відповідальності. цього не буде. Тому що відмінена кримінальна відповідальність, але незаконного збагачення ніхто не відміняв".

Президент нагадав, що буквально за годину після рішення КС він вніс законопроект, який враховує коментарі Конституційного суду щодо презумпції невинуватості.

"Але відповідальність за корупцію, скажімо, відповідальність за незаконне збагачення, буде, зокрема, кримінальна відповідальність. Ніхто не уникне відповідальності. Хтось думає, що він втече з-за формулювання цієї статті - знайдуться інші статті, так як незаконне збагачення завжди пов'язане з іншими порушеннями закону", - звернув увагу П.Порошенко.

У цьому контексті він закликав парламентаріїв невідкладно розглянути і прийняти поданий ним законопроект. "Саме тому я звертаюся до народних депутатів врахувати позицію президента щодо невідкладності розгляду зазначеного законопроекту - ми повинні якомога швидше озброїти правоохоронні органи включно з антикорупційними органами".

П.Порошенко також запевнив, що рішення Конституційного суду "ніяк не захистить корупціонерів".

Як повідомлялося, КС за конституційним поданням 59 народних депутатів України визнав неконституційною ст. 368-2 КК України про незаконне збагачення, так як її положення не відповідають принципам верховенства права і презумпції невинуватості.

Зміни в ст. 368-2 КК про незаконне збагачення з'явилися в 2015 році. Відповідний законопроект український парламент прийняв у цілому в лютому 2015 року. Він став одним із законопроектів в пакеті антикорупційних ініціатив і був умовою для лібералізації візового режиму з ЄС, а також продовження співпраці України з Міжнародним валютним фондом.

28 лютого 2019 року у Верховній Раді зареєстровано законопроект президента України про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів щодо відповідальності за незаконне збагачення (№10110).

Він покладає на органи досудового розслідування обов'язок доводити правомірність отримання представником влади у власність активів і покарання за незаконне збагачення, коли немає ознак зловживання службовим становищем та хабарництва.

4 березня спікер виборчого штабу президента України Петра Порошенка Олег Медведєв повідомив, що П.Порошенко найближчим часом звернеться до керівництва Верховної Ради з тим, щоб парламентарії якомога швидше прийняли законопроект про зміни до Кримінального кодексу про незаконне збагачення.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА