08:40 11.03.2019

Європарламент означить зміни позицій щодо відносин ЄС і РФ

4 хв читати
Європарламент означить зміни позицій щодо відносин ЄС і РФ

Дебати про майбутні відносини Євросоюзу з Росією щодо доповіді євродепутата від Латвії Сандри Калніете відбудуться в понеділок на сесії Європейського парламенту, що відкривається в Страсбурзі (11-14 березня).

"ЄС слід залишатися готовим до введення нових санкцій, якщо Росія продовжить порушувати міжнародне право", - йдеться в проекті резолюції Європарламенту, голосування за якою заплановано на вівторок.

Подібні резолюції носять рекомендаційний характер і не мають юридичної сили.

Згідно з проектом документа, європейські парламентарії, термін повноважень яких закінчується перед травневими виборами, закличуть ЄС "до критичної і всеосяжної переоцінки відносин з Російською Федерацією" і доведуть свій висновок тим, що як внутрішня, так і зовнішня політика російської держави суперечать цілям і базовим цінностям ЄС.

Головне неприйняття викликають дії Росії щодо України з 2014 року.

Європарламент "вважає, що за нинішніх обставин Росію більше не можна розцінювати як "стратегічного партнера; принципи, проголошені 2-ю статтею угоди про партнерство та співробітництво (УПС), більше не дотримуються, і тому СПС слід переглянути і обмежити взаємодію з Росією сферами спільного інтересу, такими, як боротьба проти тероризму і кліматичних змін.

"Будь-який базовий документ щодо відносин між ЄС і Росією повинен грунтуватися на повному дотриманні міжнародного права, гельсінкських принципів ОБСЄ, принципів демократії, прав людини і верховенства права, а також дозволяти вести діалог про рішення глобальних проблем, зміцнення глобального управління і виконанні міжнародних правил, особливо в частині забезпечення європейського порядку, безпеки на просторі європейського сусідства і на Західних Балканах", - йдеться в проекті.

"ЄС не може розглядати поступове повернення до "бізнесу як завжди" (у відносинах з РФ - ІФ) доти, поки Росія повністю не виконає мінські угоди і не відновить територіальну цілісність України", - підкреслюється в документі.

Водночас з визнанням того, що в майбутньому ЄС залишиться найбільшим торгово-економічним партнером Росії, в проекті резолюції висловлюється думка, що газопровід "Північний потік-2" суперечить стратегічним інтересам ЄС, і його будівництво має бути зупинено.

Тим часом Євросоюзу слід бути готовим затверджувати нові санкції, особливо щодо фізичних осіб. Ці санкції мають застосовуватися "пропорційно загрозам, які представляє Росія", йдеться в проекті.

Як очікується, Росію разом з Китаєм, Іраном і КНДР буде згадано ще в одній резолюції Європарламенту, присвяченій "боротьбі проти ворожої пропаганди напередодні європейських виборів".

Дебати заплановані на вівторок, голосування з резолюції - на середу.

Як випливає з проекту документа, депутати висловлять намір "захищати демократію ЄС від іноземних суб'єктів, які поширюють неправдиву інформацію або зловживають даними персонального характеру".

Проект резолюції засудить "все більш і більш агресивні спроби Росії, Китаю, Ірану та Північної Кореї підірвати основи і нормативні принципи європейських демократій і суверенітет усіх країн "Східного партнерства", а також їх наміри "впливати на вибори і підтримувати екстремістські рухи".

Ще один пункт порядку буде присвячений китайській інформаційній загрозі європейській безпеці, пов'язаній зі зростаючою технологічною присутністю Китаю в ЄС. Відповідна резолюція буде поставлена на голосування у вівторок.

У традиційному розділі про стан прав людини і демократії в світі на четвер запланований розгляд стану справ в Казахстані, Гватемалі і Ірані.

Крім того, європейські парламентарії висловляться у вівторок щодо нової категорії санкцій ЄС щодо порушників прав людини. "Виходячи з американського "закону Магнітського", (санкцій - ІФ) режим зобов’яже заморожування авуарів і заборону видачі віз в якості покарання осіб, винних у порушеннях прав людини", - йдеться в матеріалах до пленарної сесії Європарламенту. У них зазначається, що пропозиція введення таких санкцій ЄС нині розробляється державами-членами в рамках Ради Євросоюзу. Голосування відбудеться в четвер.

У вівторок депутати продовжать серію дебатів про майбутнє Європейського союзу, цього разу перед ними виступить прем'єр-міністр Словаччини Петер Пелегрині.

У середу без прийняття резолюції депутати обговорять за участю представників румунського головування Ради ЄС і Єврокомісії пріоритети саміту ЄС 21-22 березня, головними питаннями якого, крім Brexit, будуть зайнятість, економічне зростання і конкурентоспроможність союзу. До порядку Європейської ради також увійдуть "боротьба проти дезінформації та захист демократичної цілісності європейських і національних виборів в усьому ЄС".

У середу відбудеться голосування щодо заходів, покликаних обмежити негативні наслідки в разі можливого Brexit без угоди. Це торкнеться транспорту, освіти, соціального забезпечення, рибальства і ще низки секторів.

Того ж дня пройдуть дебати з прийняттям резолюції в четвер про довгострокові цілі скорочення викидів парникових газів. Дискусії будуть зосереджені навколо недавнього документа Єврокомісії, яка запропонувала різні варіанти політичних рішень з реалізації Паризької угоди з клімату.

До порядку пленарної сесії увійшли такі питання, як торгові відносини ЄС-США, відносини ЄС-Туреччина, посилення безпеки кордонів Євросоюзу, поліпшення умов участі громадян в демократичних механізмах ЄС через громадські ініціативи.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА