11:47 11.03.2019

Миротворча місія на сході України має допомогти виконанню Мінських угод - генсек ОБСЄ

2 хв читати
Миротворча місія на сході України має допомогти виконанню Мінських угод - генсек ОБСЄ

Генеральний секретар ОБСЄ Томас Гремінгер (Thomas Greminger) підтримує ідею направлення на Донбас миротворчої місії ООН та вважає, що її завданням має бути реалізація Мінських домовленостей.

Таку думку він висловив в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Констатувавши, що у виконанні Мінських домовленостей нині спостерігається застій, Т.Гремінгер зазначив: "Якщо миротворча операція допоможе подолати безвихідь і реалізувати Мінські угоди, я тільки буду за. ОБСЄ була організацією, яка дуже позитивно відреагувала на цю ідею". У зв'язку з цим співрозмовник агентства нагадав, що саме ОБСЄ виступила з ідеєю про спільну з ООН місію, "спільну операцію ООН-ОБСЄ".

"Проте нині ми бачимо, що немає єдиного розуміння того, якою буде така операція з погляду розміру, сфери охоплення, мандата. Я хотів би відзначити одну річ: така операція повинна буде виконати те, що у нас є, а це - Мінські угоди. Миротворча операція не буде спрямована ні на що інше, окрім цього. Боюся, що доки немає апетиту для реалізації Мінська, ми також не зможемо прийти до спільного розуміння того, до чого може бути подібна така операція", - вважає Т.Гремінгер.

При цьому генсек запевнив, що в ОБСЄ "всі за і були б раді зробити свій внесок". "Але поки що ми далекі від спільного розуміння. Якщо ви створите спільне розуміння, це буде здійсненне", - вважає співрозмовник агентства.

Мінські домовленості є комплексом документів, спрямованих на врегулювання ситуації на сході України: Мінський протокол, підписаний 5 вересня 2014 року в Мінську, яким передбачається припинення вогню на території Донецької та Луганської областей України, і друга мінська угода, погоджена на саміті в Мінську 11-12 лютого лідерами РФ, України, Німеччини та Франції ("нормандською четвіркою") і підписана Контактною групою з числа представників України, Росії, ОБСЄ і так званих ЛНР і ДНР.

Остання зустріч Нормандської четвірки на рівні глав держав і урядів відбулася 19 жовтня 2016 року в Берліні.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА