12:18 11.03.2019

Зеленський, Тимошенко та Порошенко і далі у трійці лідерів за президентську посаду - опитування "Рейтингу"

4 хв читати
Зеленський, Тимошенко та Порошенко і далі у трійці лідерів за президентську посаду - опитування "Рейтингу"

Шоумен Володимир Зеленський, лідер партії ВО "Батьківщина" Юлія Тимошенко і чинний президент України Петро Порошенко лідирують у президентських перегонах, свідчать результати опитування, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг".

Так, на запитання, за кого із кандидатів ви проголосуєте на виборах президента України 31 березня 2019 року, 17,1% усіх опитаних відповіли, що мають намір голосувати за В.Зеленського, 11,9% - за Ю.Тимошенко, 10,7% - за П.Порошенка.

До першої п'ятірки симпатій опитаних також увійшли лідер "Громадянської позиції" Анатолій Гриценко, за якого готові віддати свої голоси 6,8% усіх опитаних, і кандидат від "Опозиційної платформи - За життя" Юрій Бойко - 6,5%.

Лідера Радикальної партії Олега Ляшка готові підтримати 3,7% усіх опитаних, екс-главу СБУ Ігоря Смешка - 2,2%, заступника глави парламентської фракції "Опозиційний блок" Олександра Вілкула та лідера партії "Наші", народного депутата Євгена Мураєва (який згодом зняв свою кандидатуру з президентських перегонів) - по 1,7%. Решта кандидатів набрали менше 1%. Вагалися із відповіддю 25,4% респондентів, ще 8,7% сказали, що не брали б участі в голосуванні.

Серед тих, хто визначився і має намір голосувати на виборах президента України, лідером президентського рейтингу є В.Зеленський, якого підтримують 24,7% респондентів. Другу позицію посідає Ю.Тимошенко (18,3%), третю - П.Порошенко (16,8%).

За А.Гриценка готові віддати свої голоси 10,3% тих, хто визначився і має намір голосувати на виборах, Ю.Бойка - 9,9%, О.Ляшка - 5,7%, І.Смешка - 3,3%, О. Вілкула і Є.Мураєва - по 2,7%.

Серед кандидатів у президенти відносно високий рівень довіри має В.Зеленський (43%), Ю.Тимошенко (28%), А.Гриценко (26%) і П.Порошенко (24%).

О.Ляшку довіряють 19% опитаних, Ю.Бойку - 18%, А.Садовому - 17%, рок-музиканту Святославу Вакарчуку - 16%, Олександру Шевченку - 13%, І.Смешку - 13%, О.Вілкулу - 12% , Є.Мураєву - 10%.

Водночас найвищий рівень недовіри мають П.Порошенко (69%) і О.Ляшко (71%).

Аналітики групи "Рейтинг" зазначають, що за останній тиждень зміцнили свої позиції А.Гриценко і Ю.Тимошенко.

Майже чверть опитаних не визначилися із вибором кандидата. Найбільше таких серед найбідніших виборців, опитаних, які зазвичай активно голосують на виборах, респондентів старшого і середнього віку, більше серед жінок у центрі та на заході країни.

В.Зеленський має міцні електоральні позиції в південно-східних областях. У Києві та центрі він конкурує з Ю.Тимошенко і П.Порошенком. Останній має міцні позиції на Галичині і на заході країни. Лідер "Батьківщини" - у центрально-західних регіонах і півночі країни. Найвищий рівень підтримки А.Гриценка - на Галичині, Ю.Бойка - в південно-східних областях і особливо на Донбасі.

Також В.Зеленський - лідер симпатій серед респондентів, які голосуватимуть вперше (це майже кожен десятий виборець кандидата), а також серед респондентів, які не часто голосують на виборах. Тоді як серед респондентів, які завжди голосують, він ділить першість з Ю.Тимошенко і П.Порошенком, Також у цій категорії мають дещо кращі позиції А.Гриценко і Ю.Бойко.

22% опитаних вважають, що наступним президентом буде П.Порошенко. У перемогу Ю.Тимошенко вірять 20%, В.Зеленського - 18%. Позитивну динаміку за цим показником мають В.Зеленський і Ю.Тимошенко. Водночас за тиждень трохи похитнулися показники П.Порошенка.

50% опитаних зазначили, що керуються у своєму виборі вірою в те, що кандидат, якого вони підтримують, може принести зміни в країні. Третина обирає свого фаворита через наявність у нього реальної програми розвитку країни, чверть - через віру в те, що кандидат поведе країну в правильному напрямі, або ж наявністю у нього досвіду державного управління. Кожен п'ятий голосує тому, що кандидат виступає проти чинної системи.

Мотив очікування змін і протесту проти системи більше акцентований у прибічників В.Зеленського. Зате програма розвитку країни, наявність сильної команди та лідерські якості найбільше надихають виборців Ю.Тимошенко і П.Порошенка. Виборці останнього також найчастіше зазначали, що обирають свого фаворита через наявність у нього досвіду державного управління, аналогічний мотив присутній серед прибічників Ю.Тимошенко, А.Гриценка і І.Смешка.

Майже кожен десятий прибічник Ю.Тимошенко, П.Порошенка та В.Зеленського вибирає свого кандидата через високі шанси на перемогу. Щонайменше, кожен десятий прибічник В.Зеленського та О.Ляшка обирає кандидата, тому що інші ще гірші. Також виборців В.Зеленського, О.Ляшка та Є.Мураєва мотивують особисті симпатії до кандидата.

"Майже три чверті опитаних вважають, що головним мотивом голосування за т.зв. "нові обличчя" є очікування змін у країні, 18% переконані 18%, що цей феномен викликаний бажанням помсти так званим "старим політикам" за те, що вони зробили з країною. Останнє твердження має відносно велику підтримку серед прибічників П.Порошенка, А.Гриценка і Ю.Тимошенко", - зазначають аналітики групи "Рейтинг".

Майже кожен п'ятий опитаний хотів би, щоб С.Вакарчук таки узяв участь у президентських виборах. Найбільше таких серед виборців Західної України і Києва, серед прибічників А.Гриценка, В.Зеленського і П.Порошенка.

Опитування було проведено 1-7 березня 2019 року серед населення України віком від 18 років і старше шляхом особистого формалізованого інтерв'ю (face-to-face). Вибіркова сукупність: 5000 респондентів. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення.

Помилка репрезентативності дослідження: не більше 1,5%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА