20:20 11.03.2019

До МЗС Австрії викликали українського посла через заборону в'їзду в Україну журналісту Вершютцу

2 хв читати
До МЗС Австрії викликали українського посла через заборону в'їзду в Україну журналісту Вершютцу

До Міністерства закордонних справ Австрії було викликано українського посла у Відні Олександра Щербу через заборону австрійському журналісту Крістіану Вершютцу (Christian Wehrschutz) в'їзду в Україну терміном на один рік.

Згідно з повідомленням на сайті австрійського зовнішньополітичного відомства, українського посла викликали до МЗС для бесіди з генеральним секретарем МЗС Йоганнесом Петерліком.

"Петерлік зажадав зняти введену українською владою заборону на в'їзд, а також на акредитацію кореспондентові ORF Крістіану Вершютцу в зоні конфлікту на українській стороні лінії зіткнення", - йдеться в повідомленні МЗС у понеділок.

Крім того, дипломат вимагає пред'явити докази обвинувачень щодо журналіста.

"Ми глибоко занепокоєні діями українського уряду. Це неприйнятний односторонній акт цензури, несумісний із цінностями і принципами Угоди про асоціацію з ЄС", - наводить слова чиновника прес-служба МЗС Австрії.

Й.Петерлік також наголосив на тому, що представник ОБСЄ зі свободи ЗМІ Арлем Дезір закликав скасувати заборону. "Ми налаштовані на те, щоб Крістіан Вершютц міг і надалі вести мовлення з України як кореспондент ORF без неприйнятних обмежень", - зазначив він.

Як повідомлялося, 8 березня прес-секретар ЄС повідомив агентству "Інтерфакс-Україна", що в Брюсселі відомо про рішення української влади заборонити в'їзд в Україну австрійському журналісту Крістіану Вершютцу (Christian Wehrschutz).

"Ми очікуємо, що будь-які такі рішення передбачатимуть ретельний розгляд прав на свободу висловлення думок. Ми також очікуємо, що українська влада утримається від введення будь-яких непотрібних обмежень на вільний потік інформації та свободу ЗМІ", - констатував співрозмовник агентства.

Перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Ольга Червакова повідомила, що Служба безпеки України заборонила в'їзд у країну керівникові українського бюро австрійського телеканалу ORF К.Вершютцу через "загрозу, яку він представляє для національної безпеки".

У свою чергу СБУ підтвердила інформацію про заборону К.Вершютцу в'їзду в Україну терміном на один рік. "Підставою для такого рішення стала необхідність гарантування безпеки журналіста. Нагадаємо, що Крістіан Вершютц говорив у своєму інтерв'ю про наявні загрози його життю в Україні", - повідомила СБУ 9 березня.

У спецслужбі зазначили, що щоб уникнути можливих провокацій під час перебування австрійського журналіста в Україні, "СБУ відповідно до законодавства ухвалила рішення заборонити йому в'їзд".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА