09:51 12.03.2019

Посол України про заборону в'їзду австрійському журналісту: Він не дотримувався українського законодавства

3 хв читати
Посол України про заборону в'їзду австрійському журналісту: Він не дотримувався українського законодавства

Посол України в Австрії Олександр Щерба наголошує, що заборона в'їзду до країни австрійському журналісту Крістіану Вершютцу (Christian Wehrschutz) не стосується питання свободи слова.

"Я чітко заявив, що справа Вершютца ніяк не стосується проблеми свободи слова", - наводить коментар посла видання "Європейська правда" після його відвідування Міністерства закордонних справ Австрії.

Дипломат розповів про візит на Донбас минулого тижня делегації відомих австрійських журналістів, багато з яких відомі своєю критикою України.

"Вони не мали жодних проблем із в'їздом в Україну чи акредитацією в зоні ООС. Просто ці журналісти мають елементарну повагу до України та її законодавства. Інших вимог у нас немає. Пан Вершютц цих вимог не дотримувався - і отримав покарання, дуже м'яке з точки зору тлумачення українського законодавства", - пояснив О.Щерба.

Як повідомлялося, 8 березня прес-секретар ЄС повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" про рішення української влади заборонити в'їзд в Україну австрійському журналісту К.Вершютцу.

"Ми очікуємо, що будь-які такі рішення передбачатимуть ретельний розгляд прав на свободу висловлення думок. Ми також очікуємо, що українська влада утримається від упровадження будь-яких непотрібних обмежень на вільний потік інформації та свободу ЗМІ", - констатував співрозмовник агентства.

Перший заступник голови Комітету Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Ольга Червакова повідомила, що Служба безпеки України заборонила в'їзд до країни керівнику українського бюро австрійського телеканалу ORF К.Вершютцу через "загрозу, яку він становить для національної безпеки".

У свою чергу СБУ підтвердила інформацію про заборону К.Вершютцу в'їзду в Україну терміном на один рік. "Підставою для такого рішення стала необхідність гарантування безпеки журналіста. Нагадаємо, що Крістіан Вершютц відзначав у своєму інтерв'ю про загрози його життю в Україні", - повідомила СБУ 9 березня.

У спецслужбі зазначили, що для уникнення можливих провокацій під час перебування австрійського журналіста в Україні "СБУ відповідно до законодавства прийняла рішення заборонити йому в'їзд".

11 березня в МЗС Австрії викликали українського посла О.Щербу для бесіди з генеральним секретарем міністерства Йоганнесом Петерліком.

"Петерлік вимагав зняти введену українською владою заборону на в'їзд, а також на акредитацію кореспондентові ORF Крістіану Вершютцу в зоні конфлікту на українській стороні лінії зіткнення", - повідомлялося на сайті МЗС.

Крім того, дипломат вимагав пред'явити докази звинувачень щодо журналіста.

"Ми глибоко занепокоєні діями українського уряду. Це неприйнятний односторонній акт цензури, несумісний із цінностями і принципами Угоди про асоціацію з ЄС", - цитує чиновника прес-служба МЗС Австрії.

Й.Петерлік також зазначив, що представник ОБСЄ зі свободи ЗМІ Арлем Дезір закликав скасувати заборону. "Ми налаштовані на те, щоб Крістіан Вершютц міг і надалі вести мовлення з України як кореспондент ORF без неприйнятних обмежень", - зазначив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА