17:13 12.03.2019

Комітет ВР у середу розгляне законопроекти про незаконне збагачення

2 хв читати
Комітет ВР у середу розгляне законопроекти про незаконне збагачення

Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності на своєму засіданні в середу, 13 березня, розгляне законопроекти, що передбачають кримінальну відповідальність за незаконне збагачення.

Згідно з порядком засідання, оприлюдненим на сайті комітету, першими питаннями стоять президентський законопроект (№10110) про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів щодо відповідальності за незаконне збагачення, а також чотири альтернативних депутатських ініціативи.

Водночас у порядку комітету відсутній законопроект авторства голови фракції "Батьківщина" Юлії Тимошенко (№10103), який вносить зміни до тої самої статті КК, що і вищезгадані проекти закону.

Як повідомлялося, КС за конституційним поданням 59 народних депутатів України визнав неконституційною ст. 368-2 КК України про незаконне збагачення, оскільки її положення не відповідають принципам верховенства права та презумпції невинуватості.

Зміни в ст. 368-2 КК про незаконне збагачення з'явилися в 2015 році. Відповідний законопроект №1660-д український парламент ухвалив у цілому в лютому 2015 року. Він став одним із законопроектів у пакеті антикорупційних ініціатив і був умовою для лібералізації візового режиму з ЄС, а також продовження співпраці України з Міжнародним валютним фондом.

28 лютого в Верховній Раді зареєстровано законопроект президента України Петра Порошенка про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів щодо відповідальності за незаконне збагачення (№10110).

Він покладає на органи досудового розслідування зобов'язання доводити правомірність отримання представником влади у власність активів і покарання за незаконне збагачення, коли немає ознак зловживання службовим становищем і хабарництва.

До президентського законопроекту народні депутати подали ще чотири альтернативних ініціативи.

Крім того, в один день із законопроектом глави держави лідер партії "Батьківщина" Ю.Тимошенко зареєструвала законопроект (№10103) зі змінами до Кримінального кодексу стосовно відповідальності особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за отримання у власність активів незаконним шляхом.

7 березня президент України П.Порошенко закликав Верховну Раду невідкладно ухвалити нову редакцію статті Кримінального кодексу про незаконне збагачення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА