15:03 13.03.2019

Європарламент назвав Росію основним джерелом дезінформації в ЄС

3 хв читати
Європарламент назвав Росію основним джерелом дезінформації в ЄС

Європарламент ухвалив у середу резолюцію з рекомендаціями Раді ЄС та високому представнику ЄС у закордонних справах Федеріці Могеріні щодо стратегічної комунікації Євросоюзу, спрямованої на "протидію пропаганді".

У документі пропонується розробити "юридичні рамки і на рівні союзу, і на міжнародному рівні, щоб протистояти гібридним загрозам, зокрема кібервійні та інформаційній війні".

Раду ЄС і главу дипломатії Євросоюзу також закликали передбачити "адресні санкції стосовно відповідальних за організацію і проведення таких кампаній, що є необхідністю, про яку свідчать ворожі дії в цих сферах з боку державних і недержавних суб'єктів".

Серед рекомендацій є така: "підвищити обізнаність про дезінформаційні кампанії Росії, які є основним джерелом дезінформації в Європі".

Європарламент у цьому документі "рішуче засудив дедалі агресивніші дії Росії, Китаю, Ірану, Північної Кореї та інших країн у цьому контексті, що хочуть ослабити або підірвати нормативні засади і принципи європейських демократій і суверенітет усіх країн "Східного партнерства", а також вплинути на вибори і підтримати екстремістські рухи".

Як успішна практика вітається "комплекс заходів, вжитих Організацією Північноатлантичного договору (НАТО), з метою протидіяти новим типам гібридних загроз, а також спільне повідомлення про співпрацю ЄС-НАТО з цього питання".

Визнаючи результати, досягнуті контрпропагандистською структурою Європейської зовнішньополітичної служби (ЄЗС) East StratCom, євродепутати закликали перетворити цю спеціалізовану групу на "повноцінний підрозділ, маючи на увазі ще значнішу структуру в складі ЄЗС". Вони також закликали підтримати фінансовими і людськими ресурсами всі три спеціалізовані групи ЄЗС зі стратегічної комунікації, щоб "суттєво збільшити їхній потенціал, ефективність, професіоналізм, зміцнити їхній інституціональний статус, поліпшити якість їхньої роботи, а також захистити від політичного втручання влади і країн, які підтримують російську дезінформацію".

Водночас вітається розвиток цього досвіду і запуск на додачу до East StratCom двох спеціальних груп для Західних Балкан і Близького Сходу, Північної Африки та країн Перської затоки.

Особливу увагу в документі приділено захисту виборів ЄС від стороннього втручання, включно з "ворожою пропагандою". У рекомендаціях пропонується "твердо засудити втручання третіх сторін, хоч би ким вони були, включно з приватними підприємствами, у вибори і референдуми та зловмисне використання ботів, алгоритмів, штучного інтелекту, тролів, фальсифікованого відео і підроблених акаунтів у політичних кампаніях, а також закликати держави-члени терміново здійснити, у разі потреби за підтримки Євроюсту, поглиблені розслідування "ворожих кампаній".

У рекомендаціях зазначено, що держави ЄС мають стежити за тим, щоб виборчі закони враховували "потенційні загрози, що виникають із кампаній дезінформації, кібератак, кіберзлочинів і порушень свободи висловлення під час голосування".

Пропонується надавати допомогу країнам, що мають угоди про асоціацію з ЄС, і державам Західних Балкан, "щоб енергійно захищати свої виборчі процеси від зловмисних дій у кіберпросторі з точки зору дезінформації та пропаганди з боку Росії й інших ворожих суб'єктів".

"Запропонувати майбутній Європейській раді (...) щоб боротьбі проти дезінформації та ворожої пропаганди було надано пріоритет та щоб ресурси і достатні кошти були цьому присвячені з метою гарантувати об'єктивний характер комунікації та поширення інформації", - йдеться в доповіді.

Попередню доповідь того самого автора "Стратегічна комунікація союзу, призначена для протидії пропаганді, що здійснюється проти нього з боку третіх сторін" Європарламент затвердив 23 листопада 2016 року. У ній містився розділ "Визнання і засудження дезінформаційної війни та російської пропаганди".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА