08:15 14.03.2019

Британські депутати проголосували проти Brexit без угоди із Брюсселем

3 хв читати
Британські депутати проголосували проти Brexit без угоди із Брюсселем

Члени Палати громад Великобританії проголосували за те, щоб Великобританія не могла вийти з ЄС без укладення угоди з Брюсселем. Голосування транслювало британське телебачення.

Цю ініціативу, з якою виступила прем'єр країни Тереза Мей, підтримав 321 депутат, 278 виступили проти.

Раніше в парламенті прийняли поправку, згідно з якою Лондону за будь-яких обставин слід відмовитися від Brexit у разі відсутності угоди з Брюсселем. У початковій версії пропозиції Т.Мей формулювання було більш м'яким. У ньому йшлося про те, що Brexit без угоди не можна провести 29 березня 2019 року: саме на цю дату заплановано вихід Великобританії з ЄС.

Голосування відбувалося у вільному форматі, тобто партії не давали своїм членам рекомендації, за що віддати свій голос.

Тепер депутатам належить нове голосування. У четвер їм потрібно буде визначити, чи хочуть вони відкласти терміни виходу з ЄС. Т.Мей попередила, що йдеться лише про невелике перенесення термінів Brexit, і цей варіант буде актуальним, якщо у парламенті протягом березня зможуть схвалити операцію з ЄС.

Якщо члени парламенту підтримають перенесення термінів, то Т.Мей має звернутися до ЄС з офіційним проханням про продовження терміну дії статті 50 Лісабонського договору, що визначає процедуру виходу членів ЄС з союзу. Потім 27 країн ЄС мають одноголосно вирішити, чи слід продовжити терміни Brexit.

Т.Мей у середу знову наголосила на необхідності у швидкі терміни узгодити умови виходу Британії з ЄС.

"Юридичний статус (питання - ІФ) залишається незмінним, і відповідно до нього Британія полишить ЄС без угоди, якщо не буде погоджено щось інше", - заявила вона в Палаті громад, пояснюючи, що якщо нічого не зробити, то, незважаючи на небажання парламенту йти на цей крок, Великобританії доведеться виходити з ЄС без жодних домовленостей з Брюсселем про майбутні відносини.

Також вона нагадала, що в ЄС вже схвалили варіант угоди і не схильні її переглядати.

"Євросоюз чітко заявив, що ця угода - єдино можлива угода", - заявила вона.

Британський прем'єр підтвердила, що в четвер у парламенті відбудеться голосування про можливість перенесення Brexit на пізніший термін.

"Палата має зрозуміти і прийняти те, що якщо вона не бажає прийняти угоду найближчими днями, але і не бажає прийняти вихід без угоди, то тоді має бути розширення дії статті 50 на довший термін", - зазначила вона.

Водночас Т.Мей нагадала про те, що якщо нинішня ситуація збережеться, то доведеться просити ЄС про перенесення термінів Brexit не на короткий термін, а на тривалий час. За такого варіанту країні доведеться брати участь у майбутніх виборах до Європарламенту, додала вона.

"Тривале продовження (терміну виходу - ІФ) потребуватиме від нас участі у виборах до Європейського парламенту в травні 2019 року. Я не думаю, що це був би правильний крок. Але палата громад має відповідати за наслідки рішень, які вона приймає", - заявила вона.

Тим часом, лідер опозиційної Лейбористської партії Великобританії Джеремі Корбін закликав парламент перехопити в уряду контроль над ситуацією з Brexit і переговорами з Брюсселем.

"Продовження термінів дії статті 50 (Лісабонського договору - ІФ), не маючи при цьому певної мети, не може бути вирішенням проблеми. Тепер парламенту слід узяти контроль над ситуацією", - сказав Дж. Корбін.

Він пообіцяв найближчими днями провести зустрічі з членами палати громад, щоб "знайти компромісне рішення, яке може отримати підтримку парламенту".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА