13:04 14.03.2019

НАТО знову підтверджує перспективу членства України в альянсі - щорічна доповідь генсека Столтенберга

3 хв читати
НАТО знову підтверджує перспективу членства України в альянсі - щорічна доповідь генсека Столтенберга

НАТО знову підтверджує перспективу членства України в альянсі й констатує посилення політичної та практичної підтримки Києву з початку незаконної анексії Росією Криму та подій на сході країни.

Про це йдеться у щорічній доповіді генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, оприлюдненій у четвер у Брюсселі в штаб-квартирі Північноатлантичного альянсу.

Зокрема, в розділі "Відкриті двері НАТО" зазначено: "У світлі прагнень України стати членом НАТО союзники також підтримують своє рішення, ухвалене на Бухарестському й наступних самітах".

Як відомо, в декларації Бухарестського саміту, який відбувся у квітні 2008 році, союзники "схвалили євроатлантичні прагнення України та Грузії до членства в НАТО". "Сьогодні ми дійшли згоди про те, що ці країни стануть членами НАТО". В декларації також зазначено, що "наступний крок для України та Грузії на шляху до членства - це План дій щодо членства. "Сьогодні ми чітко заявляємо, що ми підтримуємо заявки цих країн на приєднання до ПДЧ", - заявили тоді союзники.

У розділі доповіді під назвою "Допомога Україні" генсек прописав, що "суверенна, незалежна та стабільна Україна, віддана демократії та верховенству права, є ключем для євроатлантичної безпеки".

"Відтоді як Росія нелегально й незаконно анексувала Крим у 2014 році, НАТО посилило політичну та практичну допомогу Україні. Ці зобов'язання було підтверджено на Брюссельському саміті НАТО в липні 2018 року, під час якого лідери альянсу зустрілися з президентом Петром Порошенком разом із президентом Грузії", - йдеться в доповіді.

Є.Столтенберг також нагадав, що у 2018 році комісія Україна-НАТО продовжувала обговорювати ситуацію у сфері безпеки в і навколо України, разом із Кримом, сходом України та в Чорному морі. "Вона також обговорювала реформи в Україні, спрямовані на імплементацію євроатлантичних принципів і стандартів у світлі прагнень України стати членом НАТО", - зазначив генсек.

Він також констатував, що "прихильність НАТО допомогти Україні у сфері реформування сектора безпеки та оборони" здійснюється також за допомогою всеосяжного пакета допомоги, зокрема 10 трастових фондів.

У доповіді також відзначається рекомендаційна допомога представників НАТО у сфері закону про національну безпеку, реабілітація поранених солдатів і підтримка українських медичних закладів, а також продовження програми з перекваліфікації військових у відставці. З 2014 року НАТО також надає допомогу українським військовим подолати психологічні проблеми, спричинені конфліктом.

Є.Столтенберг, крім того, згадав новий проект НАТО в рамках програми "Наука для миру та безпеки" з метою визначення в режимі реального часу наявності вибухівки в громадському транспорті. "Інші проекти у сфері кібербезпеки та знищення радіоактивних відходів наразі перебувають на стадії розвитку. Реагуючи на запит України, який надійшов після серії вибухів на складах боєприпасів, НАТО розробило спеціальних проект, спрямований на посилення безпеки таких складів", - зазначено в доповіді.

Окремий розділ присвячений відносинам із Росією, в якому констатується, що відносини альянсу з Москвою залежатимуть від змін у конструктивних діях Росії, які демонструватимуть відповідність міжнародному праву, міжнародним зобов'язанням і відповідальності.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА