16:06 16.03.2019

Порошенко ввів у дію рішення РНБО, яким передбачено аудит "Укроборонпрому" із залученням міжнародних експертів

3 хв читати
Порошенко ввів у дію рішення РНБО, яким передбачено аудит "Укроборонпрому" із залученням міжнародних експертів

Президент України Петро Порошенко підписав указ, яким ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від б березня 2019 "Про реформування оборонно-промислового комплексу та підвищення рівня прозорості виконання державного оборонного замовлення", – повідомила його прес-служба в суботу.

Згідно з рішенням РНБО, уряд має у місячний термін організувати із залученням міжнародних експертів аудит державного концерну "Укроборонпром" та підприємств – учасників концерну та за його результатами інформувати громадськість.

РНБО також рекомендувала Генеральній прокуратурі України, Службі безпеки України, Національному антикорупційному бюро України, Державному бюро розслідувань провести перевірку і дати правову оцінку фактам, викладеним у засобах масової інформації, про порушення у сфері закупівель продукції, робіт, послуг оборонного призначення та за результатами поінформувати громадськість.

Крім того, уряду доручено забезпечити усунення корупційних ризиків, підвищення рівня прозорості та посилення контролю з боку держави і громадськості за діяльністю державного концерну "Укроборонпром" та інших державних підприємств оборонно-промислового комплексу. Для цього Кабмін має вжити заходів щодо залучення представників держав-партнерів до роботи наглядової ради держконцерну "Укроборонпром".

Уряд також має опрацювати питання доцільності утворення центрального органу виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом міністрів України через міністра економічного розвитку і торгівлі України, з покладанням на цей орган окремих функцій з реалізації державної військово-промислової політики, управління об'єктами державної власності у відповідній сфері та контролю за їх діяльністю, зокрема держконцерном "Укроборонпром".

Згідно з указом, має бути розроблено і внесено на розгляд Верховної Ради проект закону про внесення змін до закону України "Про державне оборонне замовлення", в якому передбачити підвищення рівня прозорості державних закупівель.

На розгляд парламенту також мають бути представлені законопроекти про посилення відповідальності, зокрема кримінальної, за невиконання або неналежне виконання державного оборонного замовлення; внесення змін до закону "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації" щодо виключення з переліку об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, підприємств-учасників держконцерну "Укроборонпром" і внесення їх до переліку об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, але можуть бути корпоратизовані; внесення змін до Митного кодексу України щодо спрощення ввезення складових для використання у виробництві продукції оборонного призначення.

Міністерству економічного розвитку і торгівлі України доручено забезпечити у місячний термін розгляд міжвідомчою координаційною комісією з питань імпортозаміщення питань імпортозаміщення металургійної продукції, підшипників спеціального призначення, електронних компонентів тощо.

Як повідомлялося, 6 березня на засіданні РНБО П.Порошенко заявив, що Україна ініціює проведення комплексного міжнародного аудиту держконцерну "Укроборонпром", зокрема комплексну ревізію всіх укладених контрактів.

Водночас секретар РНБО Олександр Турчинов повідомив, що Рада національної безпеки і оборони доручила провести аудит і ревізію діяльності держконцерну "Укроборонпром" та підприємств із залученням іноземних експертів. Також Рада рекомендувала Генеральній прокуратурі України, Службі безпеки України, Національному антикорупційному бюро та Державному бюро розслідувань "здійснити перевірку та дати правову оцінку викладеним в ЗМІ фактами порушень у сфері оборонних закупівель, та про результати проінформувати громадськість".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА