13:16 18.03.2019

НАТО закликало Росію повернути Крим Україні

3 хв читати
НАТО закликало Росію повернути Крим Україні

У зв'язку з п'ятиріччям незаконної анексії Криму Росією Північноатлантична рада НАТО виступила з заявою, в якій закликала РФ повернути Крим Україні.

"П'ять років тому Росія застосувала силу проти України, щоб незаконно анексувати Крим. Це порушення суверенітету та територіальної цілісності України є серйозним порушенням міжнародного права і значним викликом євроатлантичній безпеці. Ми рішуче засуджуємо цей акт, який ми не визнаємо ніколи. Ми закликаємо Росію повернути контроль над Кримом Україні", - йдеться в заяві, поширеній у понеділок у Брюсселі штаб-квартирою альянсу.

У зв'язку з цим союзники знову підтвердили повну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів і територіальних вод. "Крим - це територія України", - наголосили в Північноатлантичній раді.

Союзники також висловили глибоке занепокоєння у зв'язку з порушеннями прав людини, що здійснюються в незаконно анексованому Криму проти українців, кримських татар і представників інших місцевих громад. "До цих порушень належать позасудові вбивства, викрадення, насильницькі зникнення, насильство, довільні затримання, арешти й тортури. Незважаючи на постанову Міжнародного суду 2017 року, меджліс, орган самоврядування кримських татар, зазнає переслідувань і заборонений на своїй батьківщині", - констатували в НАТО.

У зв'язку з цим союзники закликали РФ негайно покласти край усім порушенням і зловживанням у незаконно анексованому Криму, звільнити українських політв'язнів і заручників і надати міжнародним організаціям доступ до Криму. "Будь-які спроби узаконити або нормалізувати незаконну анексію Криму мають бути припинені, зокрема автоматичне впровадження російського громадянства, насильницьке переміщення населення, призов до армії РФ і незаконне проведення російських виборчих кампаній", - наголосила Північноатлантична рада НАТО.

Союзники також засудили "широкомасштабне нарощування військової потужності Росії в Криму" й висловили занепокоєння у зв'язку з зусиллями РФ і заявленими планами "подальшого нарощування військової потужності в Чорноморському регіоні".

"Ми також засуджуємо будівництво Росією моста через Керченську протоку, який є ще одним порушенням суверенітету та територіальної цілісності України і створює додаткові труднощі для економіки України. Невиправдане застосування Росією військової сили проти українських кораблів і військово-морського персоналу в районі Азовського моря і Керченської протоки в листопаді 2018 року є частиною більш широкої моделі російських агресивних дій у регіоні", - констатували в НАТО.

У зв'язку з цим союзники закликали РФ, відповідно до резолюції 73/194 Генеральної асамблеї ООН від 17 грудня 2018 року, "беззастережно звільнити затриманих українських членів екіпажу, повернути захоплені судна й виконати свої міжнародні зобов'язання, забезпечивши безперешкодний доступ до українських портів, в Азовське море та свободу судноплавства".

"Реакція НАТО на незаконні дії Росії в Україні здійснюється разом із загальними міжнародними зусиллями, які передбачають санкції. Неможливо повернутися до нормальної співпраці, доки не відбудеться чіткої, конструктивної зміни в діях Росії, яка продемонструє дотримання міжнародного права, її міжнародних зобов'язань і відповідальності", - наголосили в альянсі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА