13:47 18.03.2019

Україна ставить за мету будівництво ХАЕС-3, -4, скорочення частки ядерного палива з РФ, виробництво свого палива зі свого урану та атомний енергоміст до ЄС - Порошенко

2 хв читати
Україна ставить за мету будівництво ХАЕС-3, -4, скорочення частки ядерного палива з РФ, виробництво свого палива зі свого урану та атомний енергоміст до ЄС - Порошенко

Будівництво енергоблоків №3 та №4 Хмельницької АЕС, заводу з виробництва ядерного палива, скорочення частки палива з Росії, а також енергоміст з Європейським Союзом є пріоритетними завданнями у сфері енергетики, заявив президент України Петро Порошенко в понеділок під час наради з питань розвитку атомної енергетики та підвищення рівня безпеки під час використання ядерної енергії.

Він зазначив, що нині процес диверсифікації ядерного палива триває без жодних втрат щодо якості та собівартості продукції, а також акцентував увагу на тому, що в 2018 році третій енергоблок Южно-Української АЕС став першим блоком, який було повністю переведено на паливо виробництва американської компанії Westinghouse.

"Наступним стратегічним кроком у питанні постачання палива є забезпечення українських атомних електростанцій ядерним паливом власного виробництва... Упевнений, що це дуже амбітне та своєчасне завдання, оскільки йдеться про створення у складі "Енергоатому" власного заводу з виготовлення ядерного палива", - зазначив президент.

Серед пріоритетних завдань української енергетики П.Порошенко також назвав будівництво централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива.

Коментуючи необхідність реалізації проекту енергетичного мосту з Європейським Союзом, глава держав зазначив, що це дасть змогу не лише забезпечити збільшення експорту електричної енергії, а й залучити кошти на будівництво нових енергоблоків.

"Проект енергомосту насамперед є проектом євроінтеграційним... Він у перспективі дасть змогу здійснити інтеграцію об'єднаної енергетичної системи України з європейською мережею ENTSO-E. Хмельницька АЕС стане пілотною в такій інтеграції, а отриманий у результаті унікальний досвід дасть нам змогу якнайшвидше об'єднати і українську, і європейську енергосистеми", - сказав президент.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сенатор США Грем: Путін - не легітимний президент, закликаю адміністрацію Байдена підтримати включення РФ до списку країн-спонсорів тероризму

Виділення Конгресом макрофінансової допомоги Україні критично важливе - Зеленський на зустрічі з Гремом

Президент Литви: Ми маємо бути тими, хто встановлює правила для майбутнього, не Путін

Зеленський зустрівся із сенатором США Гремом у Києві - посольство США

Боррель про EURO5 млрд військової допомоги: Ми продовжимо підтримувати Україну, чого це не коштувало б

Австрія здатна очолити міжнародну коаліцію з гумдопомоги Україні - Стефанчук

Комітет із нацбезпеки обговорив поправки щодо регламентації вилучення транспорту в законопроєкті про мобілізацію - Фріз

Китай розглядає можливість участі в інавгураційному Саміті миру - посол Китаю у Швейцарії

ЄС: Російські вибори на тимчасово окупованих територіях України незаконні

У МЗС Польщі прокоментували президентські вибори до РФ

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА