20:23 20.03.2019

РНБО продовжила й посилила санкції стосовно "Яндексу"

2 хв читати
РНБО продовжила й посилила санкції стосовно "Яндексу"

Введене в дію указом президента України №82/2019 рішення Ради національної безпеки та оборони України (РНБО) від 19 березня 2019 року "Про застосування, скасування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)" змінює умови санкцій, накладених на російську компанію "Яндекс", упровадивши вимогу про анулювання ліцензій, а також по суті продовжує їх на три роки.

Згідно з оновленим санкційним списком, до "Яндексу" застосовано: блокування активів, обмеження торговельних операцій, запобігання виведенню капіталів за межі України; зупинення виконання економічних і фінансових зобов'язань. Також, згідно з новим списком, для "Яндексу" впроваджуються анулювання або призупинення ліцензій та інших дозволів, отримання (наявність) яких є умовою для провадження певного виду діяльності, зокрема анулювання або призупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами.

Крім того, "Яндексу" заборонили брати участь у приватизації/оренді державного майна, передавати технології, права на об'єкти інтелектуальної власності.

Крім цього, інтернет-провайдерам заборонено надавати надання послуг з доступу користувачам до 66 сайтів "Яндексу", зокрема 10 українських сайтів компанії "Яндекс.Таксі". Водночас зі списку заборонених в Україні сайтів зникла низка сайтів українських аналогів сервісів "Яндекс", таких як dns.yandex.ua, metrika.yandex.ua тощо.

Згідно з раніше ухваленим рішенням РНБО від 28 квітня 2017 року, у ТОВ "Яндекс" і "Яндекс.Україна" були заблоковані активи, обмежені торговельні операції, заборонено виведення капіталів за межі України, призупинено виконання економічних і фінансових зобов'язань, обмежено або припинено надання телекомпослуг і використання телекоммереж загального користування, заборонено держзакупівлі товарів і послуг у закордонних юросіб, передання прав інтелектуальної власності. Також до 85 сайтів компанії, разом із їхніми українськими аналогами, було заборонено доступ з території України.

Як повідомлялося, у травні 2017 року Україна заборонила доступ до всіх web-сервісів "Яндекс" терміном на три роки. За даними "Яндексу", на той момент у компанії було близько 11 млн користувачів в Україні.

Згідно з даними ІнАУ, за підсумками 2018 року "Яндекс" продовжує входити до топ-10 сайтів за відвідуваністю в Україні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА