11:07 21.03.2019

Робгрупа зможе за місяць-півтора підготувати єдиний законопроект про незаконне збагачення - нардеп Карпунцов

2 хв читати
Робгрупа зможе за місяць-півтора підготувати єдиний законопроект про незаконне збагачення - нардеп Карпунцов

Робоча група зможе протягом місяця-півтора завершити підготовку законопроекту про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, прогнозує глава цієї групи Валерій Карпунцов (фракція "Блок Петра Порошенка").

"Якщо не будуть затягувати, зривати й саботувати, за місяць елементарно це зробити... За місяць-півтора реально впоратися", - сказав він у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

За словами парламентарія, наступного тижня відбудеться перше, установче засідання групи.

Він також висловив думку, що кримінальну відповідальність за незаконне збагачення доцільно вводити одночасно з "нульовою декларацією".

"Без нульового декларування довести щось буде дуже складно", - сказав В.Карпунцов.

На думку нардепа, первинні е-декларації можна було б визнати нульовими.

"Якщо говорять, що є нульова, вже моніторинг, порівняння - елементарні", - додав В.Карпунцов.

Водночас, говорячи про 13 зареєстрованих у парламенті законопроектів про незаконне збагачення, він назвав їх недосконалими.

Як зазначив нардеп, у всіх цих ініціативах закладено процедуру незаконного набуття активів.

В.Карпунцов пояснив, що процедура може мати формальні ознаки законності, однак походження набутого майна, по суті, може бути незаконним.

"Суть походження майна, його незаконність, - це основа для кримінальної кваліфікації самого незаконного збагачення. Тому що в інших випадках виплутатися дуже легко", - сказав він.

Як повідомлялося, Конституційний Суд України за конституційним поданням 59 народних депутатів України визнав неконституційною ст. 368-2 КК України про незаконне збагачення, оскільки її положення не відповідають принципам верховенства права та презумпції невинуватості.

Зміни до ст. 368-2 КК про незаконне збагачення з'явилися в 2015 році. Відповідний законопроект №1660-д український парламент ухвалив у цілому в лютому 2015 року. Він став одним із законопроектів у пакеті антикорупційних ініціатив і був умовою для лібералізації візового режиму з ЄС, а також продовження співпраці України з Міжнародним валютним фондом.

28 лютого у Верховній Раді зареєстровано законопроект президента України про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо відповідальності за незаконне збагачення (№10110). Він покладає на органи досудового розслідування обов'язок доводити правомірність набуття представником влади у власність активів і покарання за незаконне збагачення, коли немає ознак зловживання службовим становищем і хабарництва.

До президентського законопроекту народні депутати подали альтернативні ініціативи - наразі зареєстровано 12 законопроектів від парламентарів. Комітет із питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності визначений для цих законопроектів як головний.

7 березня президент України П.Порошенко закликав Верховну Раду невідкладно ухвалити нову редакцію статті Кримінального кодексу про незаконне збагачення.

Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності визначено для цих законопроектів як головний.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА