13:39 21.03.2019

Заява Луценка про "недоторканість" деяких людей може бути пов'язана з розслідуванням справи про надання американської допомоги Генпрокуратурі

3 хв читати
Заява Луценка про "недоторканість" деяких людей може бути пов'язана з розслідуванням справи про надання американської допомоги Генпрокуратурі

Генеральний прокуратор України Юрій Луценко заявою про те, що посол США в Україні Марі Йованович давала йому список осіб, від переслідування яких слід утриматися, міг мати на увазі розслідування про використання коштів США для реформування органів української прокуратури, йдеться у статті американського видання The Hill.

Журналіст Джон Соломон у статті для The Hill, присвяченій Ю.Луценку, наводить фотокопію листа, датованого 4 квітня 2016 року, від тодішнього тимчасового повіреного в справах місії США в Україні Джорджа Кента заступнику генпрокурора України Юрію Столярчуку, в якому просить закрити розслідування про незаконне привласнення коштів тодішнім заступником генерального прокурора України Давідом Сакварелідзе.

"Сполучені Штати не занепокоєні використанням наших фондів допомоги для спільного проекту з Генеральною прокуратурою. Як ми вже заявляли публічно, жоден із цих фондів не надавав [фінансування] безпосередньо жодному підрозділу Генеральної прокуратури, зокрема й заступнику прокурора Давіду Сакварелідзе та його співробітникам", - ідеться в листі Дж.Кента.

Він зазначає, що США здійснює облік "кожного долара допомоги", що надається в рамках цього проекту, і вся допомога надходила відповідно до законів США.

За словами тодішнього тимчасового повіреного в справах місії США в Україні, пакет фінансової допомоги США, щодо використання якого Генеральна прокуратура публічно заявила, що "проводить розслідування", реалізовується через низку міжнародних організацій.

Дж.Кент наголошує, що нічого з цих коштів не було надано безпосередньо уряду України, і вся допомога спрямовувалася для роботи фахівців-консультантів із Генеральної прокуратури, які допомогли створити департамент реформ.

"Ми цілком задоволені тим, як цю допомогу було використано, й не бачимо жодних підстав, з нашої точки зору як донора, який надав допомогу, для розслідування їх використання. Ми відкидаємо твердження про те, що Сакварелідзе або хто-небудь із співробітників Генеральної прокуратури, з котрими ми працювали, могли зловживати цими коштами, оскільки вони ніколи не перебували під їхнім безпосереднім контролем", - наголошує Дж.Кент.

У зв'язку з цим американський дипломат висловлює занепокоєння цим розслідуванням, "для якого ми не бачимо жодних підстав і яке, як ми вважаємо, є спробою залякати тих у Генеральній прокуратурі, хто бореться з корупцією, а також неурядових партнерів і щирих антикорупційних активістів".

Сам генеральний прокурор України Юрій Луценко в інтерв'ю виданню The Hill заявив, що посол США в Україні Марі Йованович давала йому список людей, від переслідування яких слід утриматися, однак він вважав неприпустимим дотримуватися таких побажань. "На жаль, на першій зустрічі посол США в Києві дала мені список людей, від переслідування яких слід утриматися", - цитує Ю.Луценка видання The Hill. Генпрокурор України продовжив: "Моя відповідь була, що це неприпустимо".

Журналіст The Hill нагадує, що минулого року конгресмен-республіканець Піт Сешнс направив листа державному секретареві США Майку Помпео, в якому просив відкликати з України американського посла Марі Йованович за "часті зневажливі коментарі" на адресу Дж.Трампа в приватних бесідах.

"Я отримав повідомлення від близьких співрозмовників про конкретні докази того, що посол Йованович у приватних розмовах неодноразово говорила про свою зневагу до нинішньої адміністрації так, що це може потребувати негайного відкликання Йованович з України. Я прошу вас розглянути питання про припинення її дипповноважень і пошуку заміни їй якомога швидше", - зазначено в листі конгресмена М.Помпео.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА