14:02 21.03.2019

Законопроекти щодо захисту заручників і військовополонених ВР розгляне не раніше травня, прогнозує І.Геращенко

2 хв читати
Законопроекти щодо захисту заручників і військовополонених ВР розгляне не раніше травня, прогнозує І.Геращенко

Пакет законопроектів про статус і соціальний захист заручників, полонених та ув'язнених із політичних мотивів Верховна Рада України розгляне не раніше травня, прогнозує перший віце-спікер українського парламенту Ірина Геращенко.

"Як реаліст я бачу, що це може статися не раніше травня", - сказала вона під час круглого столу в четвер у Києві.

За її словами, наразі парламент розглядає у другому читанні законопроект про мову, а далі як першочергові буде розглянуто законопроекти про повернення до Кримінального кодексу норми про незаконне збагачення, а також законопроекти про військові статути і звання і кілька інших.

І.Геращенко наголосила, що вона сприятиме тому, щоб після цих проектів законів перейшли до розгляду блоку документів, спрямованих на захист прав військовополонених українців.

Перший віце-спікер ВР зазначила, що під час розгляду законопроектів, які присвячені врегулюванню питань щодо політв'язнів і заручників, парламент виходитиме з таких принципів: відповідність документів гуманітарному міжнародному праву та відсутність у них "нереальних обіцянок".

І.Геращенко додала, що головними положеннями мають бути: надання статусу, який допомагатиме в міжнародних судах, надання юридичної підтримки лише в тих питаннях, які стосуються незаконного утримання та підготовки відповідних позовів, і надання соцгарантії, формат яких ще потрібно обговорювати.

Під час цього круглого столу, низка громадських організацій і правозахисників закликали Верховну Раду якомога швидше розглянути й ухвалити відповідні законопроекти, зокрема №8205 (про правовий статус і соціальні гарантії осіб, які незаконно позбавлені волі, заручники, або засуджені на тимчасово окупованих територіях України та за її межами) і №8337 (про внесення змін до закону України "Про боротьбу з тероризмом" (щодо основ соціального захисту заручників).

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА