15:10 21.03.2019

Твердження Луценка щодо Йованович не відповідають дійсності і мають на меті заплямувати репутацію посла - представник Держдепу США

3 хв читати
Твердження Луценка щодо Йованович не відповідають дійсності і мають на меті заплямувати репутацію посла - представник Держдепу США

У Державному департаменті США заявляють, що твердження генерального прокурора України Юрія Луценка про те, що посол США в Україні Марі Йованович давала йому список людей, яких не варто переслідувати, не відповідають дійсності і мають на меті заплямувати репутацію посла М.Йованович.

"Посол М.Йованович представляє президента Сполучених Штатів тут в Україні, й Америка підтримує посла та його заяви. Твердження генерального прокурора України не відповідають дійсності і мають на меті заплямувати репутацію посла М.Йованович. Такі обвинувачення на руку лише корумпованим діячам", - йдеться у відповіді представника Держдепартаменту США на запит агентства "Інтерфакс-Україна" в четвер.

У Держдепі наголошують, що Україна, як і США, - вільна країна з вільною пресою, і "політики, експерти і засоби масової інформації мають право ділитися своєю думкою, що є частиною політичного процесу", але це не означає, що ці твердження є правдивими.

"Такі нападки подвоюють нашу рішучість допомагати Україні перемогти в боротьбі з корупцією", - наголосив представник Держдепу США.

Американські дипломати нагадують, що США завжди наголошували на необхідності здійснення глибоких, всебічних і своєчасних реформ, які відповідають вимогам українського народу, висунутим під час Революції гідності, а саме: припинення системної корупції; прискорення економічного зростання та європейське майбутнє для всіх українців.

"Ми незмінно говоримо, що довгостроковий успіх і стійкість України залежить від її відданості курсу реформ, зокрема боротьбі з корупцією. Щоб досягти успіху, Україні потрібні віддані справі чиновники та міцні антикорупційні інститути. Сполучені Штати віддані тому, щоб співпрацювати з нашими партнерами в Україні, зокрема в зусиллях переламати невідступну корупцію, яка продовжує становити загрозу національній безпеці України, її добробуту і демократичному розвитку", - йдеться у відповіді представника Держдепу США.

У Державному департаменті зазначили: "Через брак політичної волі з боку України, наприклад, із боку Генеральної прокуратури, ми виконуємо наші зобов'язання перед американськими платниками податків і переміщаємо кошти допомоги туди, де вони можуть привести до позитивних змін".

Раніше генеральний прокурор України Ю.Луценко в інтерв'ю американському The Hill заявив, що посол США в Україні М.Йованович давала йому список людей, від переслідування яких варто утриматися, однак він вважає неприпустимим дотримуватися таких побажань. "На жаль, на першій зустрічі посол США в Києві дала мені список людей, від переслідування яких варто утриматися", - наводить слова Ю.Луценка американське видання. Генпрокурор України продовжив: "Моя відповідь була, що це є неприпустимим".

Також зі статті The Hill слідує, що Ю.Луценко у своїй заяві щодо М.Йованович міг мати на увазі розслідування про використання виділених США коштів для реформування органів української прокуратури, в якому фігурував тодішній заступник генпрокурора України Давід Сакварелідзе. Адже в 2016 році тодішній тимчасовий повірений у справах місії США в Україні Джордж Кент направив лист заступнику генпрокурора України Юрію Столярчуку, в якому просив закрити розслідування про незаконне присвоєння американських донорських коштів Давідом Сакварелідзе.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА