13:41 26.03.2019

Мексика вимагає від Іспанії вибачень за колонізацію

2 хв читати
Мексика вимагає від Іспанії вибачень за колонізацію

Президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор написав послання королю Іспанії Феліпе VI та Папі Римського Франциску з закликом вибачитися перед його країною за численні порушення прав людини, допущені в епоху завоювань регіону.

Як повідомляє британська телерадіокорпорація BBC, мексиканський лідер вимагає повного визнання скоєних злочинів і нагадує, що під час колонізації місцеве населення масово вирізали.

"Настав час для примирення. Але спочатку потрібно просити вибачення. Відбувалися масові вбивства і пригноблення. Так зване завоювання йшло з мечем і хрестом. Вони будували свої церкви на храмах корінних жителів", - наголосив Лопес Обрадор.

Мексика поступається лише Бразилії за кількістю католицького населення.

В Іспанії заклик відхилили й закликали до "конструктивного підходу".

"Про прибуття іспанців на територію сучасної Мексики 500 років тому не можна судити з сучасних позицій. Наші братські народи завжди вміли дивитися на наше спільне минуле без ненависті та з конструктивної точки зору", - йдеться в заяві офіційного Мадрида.

Іспанська колонізація розпочалася з відкриттям Америки Христофором Колумбом у 1492 році.

Завоювання Мексики розпочав конкістадор Ернан Кортес, який у 1519 році прибув у район сучасного Веракруса. Через, зокрема, і його діяльність занепала імперія ацтеків, що поклало початок 300-річному правлінню іспанців.

Незалежність Мексика здобула після війни за незалежність (1810-1821 рр.), коли вона стала федеративною республікою в 1824 році.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА