07:09 27.03.2019

ЄС продовжить політику невизнання незаконної анексії Криму Росією і закликає беззастережно звільнити затриманих українців

3 хв читати
ЄС продовжить політику невизнання незаконної анексії Криму Росією і закликає беззастережно звільнити затриманих українців

Європейський Союз знову підтвердив політику невизнання незаконної анексії Росією Криму та закликав беззастережно звільнити українських моряків і всіх незаконно утримуваних в ув'язненні українців.

Про це йдеться в заяві Високого представника Європейського Союзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріки Могеріні "П'ять років незаконної окупації Криму Російською Федерацією", яку від її імені у вівторок у Страсбурзі в рамках пленарного засідання Європейського парламенту оголосив європейський комісар з питань Європейської політики сусідства Йоганнес Хан.

Він нагадав, що Європейський Союз підтримує суверенітет і територіальну цілісність України. "Ми не визнаємо, і ніколи не будемо визнавати це порушення міжнародного права. Ми незмінні в нашій політиці невизнання", - заявив європейський комісар.

За його словами, погіршення ситуації в сфері безпеки в регіоні Чорного моря, викликане мілітаризацією Кримського півострова, "є постійним джерелом стурбованості".

"Невиправдане використання сили Росією в Керченській протоці в листопаді минулого року є ще одним наслідком незаконної анексії. ЄС очікує, що Росія без умов і без подальшого зволікання звільнить членів українських екіпажів і захоплені кораблі. Росія повинна гарантувати повагу права на доступ представниками консульства . Ми також очікуємо, що Росія надасть належне медичне лікування", - перерахував очікування ЄС Й.Хан.

Єврокомісар також нагадав про будівництво моста в Керченській протоці без узгодження з українською владою, щодо білоруського режиму перевірок кораблів, який привів до значних затримок сотень кораблів.

"Ми очікуємо, що Росія забезпечить вільний прохід усім кораблям через Керченську протоку відповідно до міжнародного права", - підкреслив він.

Й.Хан також зазначив, що негативним наслідком незаконної анексії є й погіршення фундаментальних прав людини на півострові, зокрема, прав кримських татар.

"Ми будемо продовжувати закликати до негайного і беззастережного звільнення Олега Сенцова, який отримав премію Сахарова в минулому році. Ми також закликаємо звільнити багатьох інших, зокрема, Едему Бекірова, Олександра Кольченка, Миколу Семену, Володимира Балуха, Еміра-Усейна Куку. Ми закликаємо до того, щоб були розслідувані всі випадки порушення прав людини, а представники організацій із захисту прав людини отримали доступ до півострова", - деталізував єврокомісар.

Хан також нагадав про те, що український громадянин Павло Гриб був засуджений до шести років ув'язнення волі. "Ми очікуємо, що він буде звільнений", - констатував він позицію ЄС.

Єврокомісар нагадав, що в зв'язку з діями Росії в Керченській затоці ЄС додав до списку індивідуальних санкцій 8 росіян, які були залучені до використання сили в Керченській протоці.

"Ми також визначили можливі сфери для подальшої підтримки ЄС для українських регіонів, постраждалих від інспекційного режиму Росії в Азовському морі. Ми стоїмо на боці міжнародного права, ми стоїмо на боці принципу, що кордони не можуть бути змінені силою, і ми стоїмо на боці народу Україна", - підкреслив він.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА