06:59 28.03.2019

Британський парламент відхилив вісім опцій Brexit

2 хв читати
Британський парламент відхилив вісім опцій Brexit

Британський парламент відхилив вісім опцій Brexit, винесених на голосування спікером палати громад Джоном Беркоу.

Перед цим парламент узгодив запропоноване раніше перенесення дати Brexit на 22 травня в разі, якщо угода з Євросоюзом буде схвалена до 29 березня, або на 12 квітня у разі, якщо угода схвалена не буде.

Спочатку, відповідно до Лісабонського договору, Великобританія повинна була покинути ЄС 29 березня 2019 року, проте учасники саміту ЄС 21 березня року вирішили перенести цю дату.

Дж.Беркоу виніс на голосування в парламенті 8 можливих варіантів розвитку подій. Це Brexit без угоди 12 квітня, опція Common Market 2.0, опція EFTA / EEA, пропозиція створити постійний митний союз з ЄС після Brexit, так званий "альтернативний план" лейбористів", скасування статті 50 Лісабонського договору, народний референдум з будь-якої угоди з Брюсселем і "план Б", запропонований парламентарієм-торі Маркусом Фішем.

Опція Common Market 2.0 передбачає, що Великобританія залишиться в Європейській економічній зоні і домовиться з ЄС про тимчасовий митний союз, чинним доти, поки йому не буде знайдена альтернатива.

Схожа на Common Market 2.0 третя опція EFTA / EEA пропонує Великобританії залишитися в Європейській економічній зоні і знову вступити Європейську асоціацію вільної торгівлі. Водночас, цей варіант виступає проти вступу Великобританії в митний союз з ЄС.

П'ятий варіант, запропонований лідером лейбористів Джеремі Корбіном, передбачає план тісної економічної співпраці Великобританії та ЄС, зокрема, "всеосяжний митний союз" і "тісна співпраця" з європейським єдиним ринком.

Шостий варіант, запропонований представником Шотландської національної партії, закликає скасувати Brexit у разі, якщо за кілька днів до виходу з ЄС Brexit парламент так і не зможе узгодити угоду з Брюсселем. У такому випадку, депутатам пропонується проголосувати з питання виходу з ЄС без угоди, і якщо вони відкинуть цей варіант, - скасувати дію статті 50 Лісабонського договору, щоб залишитися в Євросоюзі.

Ще одна опція від лейбористів пропонує провести всенародне голосування з будь-якого з варіантів угоди з Брюсселем. Без підтримки британських підданих парламент не зможе ратифікувати угоди, йдеться в пропозиції.

Заключний, восьмий, варіант, запропонований консерватором М.Фішем, закликає уряд узгодити з ЄС дворічний період, в який британські товари, незважаючи на вихід Великобританії з Євросоюзу, зможуть безперешкодно надходити на ринок ЄС. Також цей варіант пропонує продовжити Лондону здійснювати внески з бюджету ЄС до кінця 2020 року.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА