17:44 29.03.2019

Єврокомісія вважає вихід Британії з ЄС без угоди найімовірнішим сценарієм

2 хв читати
Єврокомісія вважає вихід Британії з ЄС без угоди найімовірнішим сценарієм

Європейський Союз повністю готовий до виходу Британії з цього політичного об'єднання без угоди і вважає цей варіант розвитку подій найбільш імовірним, ідеться в заяві представника Єврокомісії, витяги з якої публікують британські ЗМІ.

"Наразі найімовірнішим сценарієм 12 квітня є вихід без угоди", - наголошується в заяві.

У ній зазначається, що Єврокомісія шкодує про те, що палата громад у п'ятницю не підтримала більшістю голосів узгоджену з Брюсселем минулого року угоду.

"Відповідно до рішення Європейської Ради, ухваленого 22 березня, терміни для статті 50 було продовжено до 12 квітня", - наголошується в заяві.

Однак у ЄК також зазначили, що Євросоюз повністю готовий до виходу Британії з ЄС без угоди.

"ЄС готувався до цього з грудня 2017 року й тепер повністю готовий до сценарію "без угоди" опівночі 12 квітня. ЄС збереже свою єдність. Переваги угоди про вихід, зокрема перехідний період, у жодному разі не відтворюватимуться в сценарії "без угоди". Галузеві міні-угоди не розглядаються як варіант", - пояснюють у Брюсселі.

"Комісія шкодує про те, що сьогодні в Палаті громад проголосували проти (угоди - ІФ). Відповідно до рішення Європейської ради (щодо статті 50) від 22 березня передбачений у статті 50 (3) термін продовжено до 12 квітня. Сполучене Королівство повинне буде пояснити свої подальші кроки до цієї дати для розгляду Європейською радою", - зазначено в документі.

Раніше голова Європейської ради Дональд Туск оголосив про скликання надзвичайного саміту ЄС у зв'язку з підсумком голосування щодо угоди про Brexit у британському парламенті.

"З огляду на те, що Палата громад відхилила угоду про вихід, я вирішив скликати Європейську раду 10 квітня", - написав Д.Туск у своєму Twitter у п'ятницю відразу після голосування британського парламенту, який знову не підтримав угоду, узгоджену прем'єр-міністром країни Терезою Мей із Брюсселем. На голосування було винесено тільки юридично зобов'язальну частину угоди з ЄС щодо Brexit: угоду про вихід із Євросоюзу. Другу частину угоди - політичну декларацію щодо майбутніх відносин з ЄС - члени палати громад у п'ятницю не розглядали.

26-сторінкова політична декларація про майбутні відносини Великої Британії та ЄС разом із майже 600-сторінковим проектом угоди про вихід Великої Британії з ЄС є пакетом документів, узгоджених на саміті ЄС 25 листопада.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА