11:17 01.04.2019

Великий договір між Україною та РФ припинив дію

2 хв читати
Великий договір між Україною та РФ припинив дію

 Із 1 квітня 2019 року припинив дію договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та Російською Федерацією.

Документ було підписано 31 травня 1997 року, він набув чинності після обміну ратифікаційними грамотами, який мав місце 1 квітня 1999 року.

Дія договору автоматично продовжувалася кожні десять років, а якщо якась із сторін хотіла б припинити дію документа, вона мала повідомити про це своєму партнеру за півроку до закінчення чергового десятиліття.

Документ закріплював принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності наявних кордонів, поваги до територіальної цілісності та взаємні зобов'язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці одне одного.

6 грудня 2018 року народні депутати України схвалили припинення дії цього договору. Як зазначено в законі, це звільняє Україну від будь-якого зобов'язання щодо його виконання і не впливає на права, зобов'язання чи правове становище України, що виникли в результаті виконання договору до припинення його дії, відповідно до статті 70 Віденської конвенції про право міжнародних договорів.

Згідно із законом, здійснивши збройну агресію проти України, РФ порушила договір про дружбу, співробітництво і партнерство.

10 грудня президент України Петро Порошенко підписав закон про припинення з 1 квітня 2019 року дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та РФ.

У березні 2019 року, тобто через півроку після заяви Києва про намір не продовжувати договір, Міністерство закордонних справ України отримало ноту від МЗС РФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА