16:21 01.04.2019

Столтенберг - Порошенку: Ми визнаємо прагнення України стати членом НАТО і допомагаємо фокусуватися на найважливішому - на реформах

2 хв читати
Столтенберг - Порошенку: Ми визнаємо прагнення України стати членом НАТО і допомагаємо фокусуватися на найважливішому - на реформах

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у відповідь на листа президента України Петра Порошенка стосовно наміру порушити питання про надання Україні плану дій щодо членства в альянсі (ПДЧ) заявив, що пріоритетом для Києва мають бути реформи.

Коментуючи в понеділок у Брюсселі листа П.Порошенка від 16 березня, в якому глава Української держави привітав генсека НАТО з 60-річчям і повідомив про намір порушити питання про ПДЧ на саміті в Лондоні, Є.Столтенберг сказав: "Я вдячний за привітання з днем народження від президента Порошенка. Доки я молодший за НАТО, я почуваюся молодим".

Водночас, говорячи про надання Києву ПДЧ, генсек альянсу сказав: "Коли йдеться про Україну і членство в НАТО, ми визнаємо амбіції та прагнення України стати членом НАТО. Ми працюємо з Україною з тим, щоб допомогти просуватися вперед у напрямку трансатлантичної інтеграції, щоб допомогти Україні фокусуватися на найважливішому. А це - реформи".

Є.Столтенберг нагадав, що для цього є різні формати та програми. "Ми віримо, що в основному фокусі мають бути реформи, продовження модернізації та зміцнення інституцій у секторі безпеки та оборони, включно з боротьбою з корупцією", - переконаний генсек НАТО.

Говорячи про саміт у Лондоні, який відбудеться в грудні 2019 року, він повідомив, що це "буде коротка зустріч, а не повноцінний саміт". "Це буде важлива зустріч лідерів, а не повний саміт із різними сесіями. Ми зустрінемося, щоб відзначити 70-ту річницю альянсу", - розповів Є.Столтенберг.

Як повідомлялося, П.Порошенко в листі Є.Столтенбергу написав: "З огляду на те, що Україна стоїть на найпередовішій лінії захисту Євроатлантичного співтовариства, я вважаю, що союзники можуть використати лондонський саміт НАТО, який відбудеться цього року, як сприятливу можливість для початку предметної дискусії щодо підвищення рівня нашого партнерства, включно з наданням Україні ПДЧ".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА