12:38 02.04.2019

Вибори в Україні відбулися прозоро й ефективно, переважно відповідно до міжнародних стандартів - ENEMO

2 хв читати
Вибори в Україні відбулися прозоро й ефективно, переважно відповідно до міжнародних стандартів - ENEMO

Перший тур виборів президента України, що відбувся 31 березня, проводився прозоро й ефективно, переважно відповідно до українських законів і міжнародних стандартів, а незначні порушення не вплинули на результати волевиявлення громадян, заявляють у міжнародній місії ENEMO зі спостереження за проведенням виборів.

"ENEMO попередньо оцінює, що вибори проводилися прозоро й ефективно, переважно відповідно до законів України та міжнародних стандартів, незначні загальні порушення і порушення в день виборів не вплинули на результат виборів, хоча порушення правил проведення передвиборчої агітації обмежували чесну конкуренцію серед кандидатів", - ідеться в прес-релізі місії ENEMO, розданому перед прес-конференцією у вівторок у Києві.

На початку прес-конференції цю тезу озвучив глава місії Златко Вуйович.

У свою чергу заступник голови місії Теодора Поп Трайков розповіла, що спостерігачі ENEMO були присутні на 103 виборчих дільницях під час їх відкриття і "оцінили процес як упорядкований і такий, що відповідає встановленим процедурам".

"Незначні відхилення, очевидно, не вплинули на процес голосування", - озвучила вона позицію спостерігачів місії.

Протягом дня голосування спостерігачі місії ENEMO загалом відвідали 1239 виборчих дільницях.

"Голосування було організованим і без серйозних процедурних порушень на 98% виборчих дільницях, де відбувалося спостереження. На 97,7% виборчих дільниць було дотримано таємницю голосування. Водночас повідомлялося про випадки порушення таємниці голосування, зокрема: присутність понад однієї людини в кабінках для голосування, демонстрація виборцями, за кого вони віддали свій голос, неможливість голосувати таємно через неправильно встановлені кабіни або прозорі штори, а також фотографування виборцями бюлетенів", - розповіла Т.Поп Трайков.

У свою чергу експерт з питань виборів П'єр Петьє звернув увагу на те, що "спостерігачі ENEMO оцінили, що процедур підрахунку голосів було дотримано на 91,3% виборчих дільниць, а на 6,8% були відхилення від процедури підрахунку голосів. Однак спостерігачі оцінили, що ці відхилення не вплинули на легітимність результатів".

П.Петьє додав, що негативні ситуації, за його словами, переважно були пов'язані з недбалістю, а не з навмисними порушеннями.

"Загальна оцінка підрахунку голосів була позитивною", - підсумував він попередні висновки місії ENEMO.

Європейська мережа організацій зі спостереження за виборами (ENEMO) була другою за чисельністю серед міжнародних спостерігачів на виборах в Україні - 373 особи. Крім десяти членів основної команди, які перебувають у Києві, ENEMO акредитувала до першого туру виборів глави Української держави в ЦВК 48 довгострокових спостерігачів і 158 короткострокових спостерігачів і розмістила їх групами по двоє людей у всіх регіонах України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА