11:03 05.04.2019

Туск запропонує план із гнучкого продовження термінів Brexit

3 хв читати
Туск запропонує план із гнучкого продовження термінів Brexit

Глава Європейської ради Дональд Туск готовий запропонувати ЄС надати Великобританії "гнучке" продовження термінів Brexit на рік, повідомляє телеканал BBC із посиланням на джерела.

Згідно з його планом, Великобританія зможе вийти з ЄС і до завершення цього терміну в разі, якщо її парламент схвалить угоду з Брюсселем.

Д.Туск планує сказати лідерам ЄС на саміті з Brexit 10 квітня, що таке подовження допоможе уникнути необхідності продовжувати терміни виходу Великобританії кожні кілька тижнів, зазначає газета The Guardian.

Для реалізації плану необхідна підтримка всіх 27 країн, що залишаються в ЄС після Brexit.

У британських ЗМІ пропозиція Д.Туска отримала назву flextension, складену зі слів "гнучкий" і "продовження".

Д.Туск має намір створити максимально гнучкі умови для Великобританії, щоб Лондон не міг стверджувати, що Брюссель загнав його в пастку, зазначає The Guardian.

Таку пропозицію, зазначає газета, може викликати заклопотаність у низці країн ЄС. Так, європейські політики можуть бути незадоволені тим, що з продовженням Brexit Великобританія отримає можливість продовжувати впливати на довгострокові плани ЄС.

Якщо Брюссель застосує план Д.Туска, а Великобританія братиме участь у виборах до Європарламенту 23 травня 2019 року, її євродепутати складуть свої повноваження щойно Великобританія вийде з ЄС, зазначає The Guardian. За даними газети, місця британських депутатів займуть депутати з решти країн ЄС.

Хоча можливість перенесення Brexit на тривалий термін і непокоїть європейських політиків, вони, як і багато британських депутатів, дуже побоюються наслідків виходу Великобританії з ЄС без угоди з Брюсселем. Така ситуація, на їхню думку, створить проблеми для бізнесу, зазначає BBC.

За даними BBC, прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей планує написати Д.Туску листа, в якому вона викладе пропозиції уряду щодо Brexit.

Також лист Т.Мей напише і лідеру британської опозиції Джеремі Корбіну, повідомляє The Guardian. За її даними, в ньому вона викладе пропозиції уряду Великобританії щодо Brexit.

Британська Консервативна партія, яку очолює Т.Мей, і Лейбористська партія, лідером якої є Дж.Корбін, наразі співпрацюють, щоб знайти вихід із ситуації з Brexit.

На початку тижня лідери обох партій провели зустріч, за підсумками якої жодного плану стосовно Brexit представлено не було. У четвер відбулася 4,5-годинна зустріч представників обох партій, нова зустріч має відбутися в п'ятницю.

Наразі Великобританія зобов'язана вийти з ЄС 12 квітня, якщо британський уряд не надасть ЄС будь-яких планів щодо подальшої роботи. Члени британського парламенту в середу погодили ініціативу, що вимагає від Т.Мей просити у ЄС продовження термінів Brexit.

Т.Мей неодноразово заявляла, що Великобританії буде потрібно продовження термінів Brexit, щоб країна змогла вийти з ЄС до угоди. Водночас, згідно з її заявами, продовження термінів Brexit не повинно бути тривалим.

Вирішення ситуації з Brexit очікується на позачерговому саміті ЄС, що відбудеться 10 квітня в Брюсселі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА