15:42 07.04.2019

Зеленський і Порошенко вийшли у другий тур виборів президента України

3 хв читати
Зеленський і Порошенко вийшли у другий тур виборів президента України

Шоумен Володимир Зеленський і нинішній президент України Петро Порошенко під час проведеного 31 березня першого туру виборів президента країни заручилися найбільшою підтримкою виборців (30,24% і 15,95% відповідно), свідчать офіційні результати голосування, оприлюднені Центральною виборчою комісією.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", відповідний протокол про підсумки голосування зачитала голова ЦВК Тетяна Сліпачук під час оголошення офіційних результатів першого туру виборів президента України в неділю вдень після того, як напередодні Центрвиборчком завершив прийом протоколів окружних виборчих комісій з позначкою "уточнений" про підсумки голосування 31 березня 2019 року.

Вона додала, що документ схвалений і підписаний усіма членами ЦВК. Після цього протокол підписали уповноважені представники кандидатів у президенти України.

Загалом у першому турі виборів президента України проголосували 18 млн 893 тис. 864 виборці. Явка на першому турі виборів становила 63,52%. Недійсними визнано 1,18% виборчих бюлетенів.

За В.Зеленського віддали свої голоси 5 млн 714 тис. 34 громадянина, за П.Порошенка – 3 млн 14 тис. 609 виборців.

За лідера ВО "Батьківщина" Юлію Тимошенко проголосували 13,4% виборців, за кандидата від "Опозиційної платформи - За життя" Юрія Бойка – 11,6%. Лідера партії "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка підтримали 6,9%, екс-главу СБУ Ігоря Смешка – 6,04%, лідера Радикальної партії Олега Ляшка – 5,4%, кандидата від партії "Опозиційний блок" Олександра Вілкула - 4,1%, представника партії "Свобода" Руслана Кошулинського – 1,62%.

На закордонному виборчому окрузі П.Порошенко отримав найбільшу підтримку (у відсотковому співвідношенні) виборців – 38,93% голосів, В.Зеленський заручився голосами 26,01% виборців.

Так, П.Порошенко набрав найбільше голосів у переважній більшості країн, в яких проходило голосування на закордонному виборчому окрузі – 53 з 72. За нього проголосували 21 тис. 424 громадян України.

В.Зеленський отримав найбільше голосів у 17 країнах. За нього загаллом віддали голоси 14 318 виборців.

Ще на трьох закордонних дільницях у двох країнах – Естонії та Молдові - найбільшу підтримку виборців отримав кандидат від "Опозиційної платформи - За життя" Юрій Бойко.

Загалом на 101 закордонній виборчій дільниці, відкритій у 72 країнах світу, проголосувало 55 тис. виборців.

Відповідно до закону, якщо в першому турі один із кандидатів на посаду президента України набирає більше за 50% голосів виборців, які взяли участь у голосуванні, його визнають переможцем. В іншому разі проводиться повторне голосування (другий тур), в якому беруть участь два кандидати, що набрали найбільшу кількість голосів у першому турі.

Чергові вибори президента України пройшли в Україні 31 березня. У бюлетень для голосування внесено рекордну в історії України кількість кандидатів - 39. Спочатку їх було зареєстровано 44, але в останній тиждень терміну, відведеного для можливості зняття з виборів, ЦВК скасувала реєстрацію 5 кандидатів за їхнім власним бажанням.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА