15:04 10.04.2019

Рух за звільнення Криму Liberate Crimea просить Порошенка і Зеленського назвати перші кроки щодо "кримського питання" у разі перемоги на виборах

2 хв читати
Рух за звільнення Криму Liberate Crimea просить Порошенка і Зеленського назвати перші кроки щодо "кримського питання" у разі перемоги на виборах

 Міжнародний рух за звільнення Криму і солідарність із кримськотатарським народом #LIBERATECRIMEA підготував 12 запитань для кандидатів у президенти України з питань деокупацію Криму, захисту прав людини на окупованому РФ півострові та реалізації колективних прав кримських татар як корінного народу України.

"Міжнародний рух Liberate Crimea підготував 12 найважливіших, на наш погляд питань, по чотири у трьох блоках", - розповів активіст руху Liberate Crimea, голова правління Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв на прес-конференції в середу.

Так, кандидатів у президенти Володимира Зеленського та Петра Порошенка просять назвати п'ять перших практичних кроків щодо "кримського питання" після вступу на посаду глави держави.

Кандидатів також просять відповісти на запитання, чи ініціюватимуть вони ухвалення закону про "колабораціонізм/прощення", який би врегулював питання відповідальності тих громадян України, які свідомо або вимушено співпрацювали або якимось чином взаємодіяли з окупаційною "владою" Криму; чи ініціюватимуть скасування закону про вільну економічну зону "Крим" і продовжать дію договору з РФ про спільне використання Азовського моря.

Liberate Crimea хоче запитати кандидатів, чи ініціюватимуть вони ухвалення закону про політв'язнів, яку додаткову підтримку вони готові надати вимушеним переселенцям, чи ініціюють ратифікацію Україною Римського статуту, і яким убачать шлях протидії репресіям Російської Федерації в Криму і захисту громадян України на півострові.

Третій блок питань стосується реалізації колективних прав кримських татар як корінного народу України. Кандидатів запитують, чи ініціюватимуть вони зміни до розділу 10 Конституції України, що врегулював би питання статусу Автономної Республіки Крим із урахуванням того, що на її території проживає один з корінних народів країни, чи підтримуватимуть вони відновлення національно-територіальної автономії кримськотатарського народу.

Також у кандидатів в президенти хочуть дізнатися, чи ініціюватимуть вони ухвалення закону про корінні народи України і відновлення історичних топонімів у Криму.

Е.Барієв наголосив, що до штабів кандидатів у президенти П.Порошенка і В.Зеленського передадуть ці питання і просять відповісти на них до 18 квітня. А 19 квітня заплановано провести прес-конференцію та поінформувати про те, як кандидати на них відреагували. Якщо кандидат не відповість на запитання, але стане президентом України, то Liberate Crimea проводитиме акції біля Адміністрації президента України.

Активіст руху Сергій Пархоменко також вважає, що кандидатам слід відповісти на ці запитання і на дебатах, щоб їхні відповіді почула вся країна.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА