13:15 13.04.2019

Міжнародні експерти допускають можливість провокацій з боку РФ у разі перемоги Зеленського на виборах

4 хв читати
Міжнародні експерти допускають можливість провокацій з боку РФ у разі перемоги Зеленського на виборах

Міжнародні експерти визнають можливість провокацій з боку Росії у разі перемоги шоумена Володимира Зеленського на президентських виборах в Україні, а також констатують можливість бурхливої реакції українського суспільства на призначення людей з команди бізнесмена Ігоря Коломойського.

"Президент Путін (президент Росії Володимир Путін-ІФ) буде перевіряти його (В. Зеленського - ІФ) в наступні місяці, коли він стане президентом. Йому необхідно бути готовим, впевненим у сильних взаєминах зі США та іншими країнами-членами НАТО, щоб ми змогли спільно реагувати на будь-які провокації Москви", - сказав екс-заступник генерального секретаря НАТО Олександр Вершбоу (Alexander Vershbow) в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

А.Вершбоу визнав, що В.Зеленський не має достатнього досвіду у політиці.

"Він говорив людям зі США, з якими зустрічався, що він розуміє, чого він не знає, і планує зібрати команду досвідчених ветеранів дипломатії та військової політики. Я думаю, ми повинні почекати і подивитися, якщо він виграє вибори, то хто ж буде його радниками", - додав він.

Коментуючи побоювання можливого розвороту України на шляху до членства в НАТО, екс-заступник генсека НАТО уточнив: "Я думаю, що це не те, що має на меті пан Зеленський".

"У мене немає чіткого розуміння його ставлення до НАТО. Я знаю, що він просуває ідею референдуму про вступ до НАТО, про що, хоч і дещо в іншому контексті, говорить президент Порошенко, тому це не є проблемою. Ми все ще намагаємося дізнатися більше деталей від його радників - чи буде він докладати стільки ж зусиль з просування членства України в НАТО, як це робить нинішня влада. Я думаю, всі країни-члени НАТО хотіли б почути більш конкретну інформацію про його політику", - зазначив А.Вершбоу.

У свою чергу, старший співробітник Естонської інституту у закордонних справах, який раніше очолював програму досліджень Росії та Євразії Королівського інституту міжнародних відносин Chatham House в Лондоні Джеймс Шерр вважає, що В.Зеленський не має достатнього досвіду, щоб очолювати високу державну посаду.

"Коли ми говоримо про Зеленського – він недосвідчений, у нього немає необхідного досвіду, щоб обіймати високу державну посаду, не кажучи вже про те, щоб бути президентом. Ми не знаємо, як швидко він вчиться, наскільки він зацікавлений в тому, щоб навчитися. Ми також не знаємо, чи є у нього бажання чути інших людей, чи є у нього смирення для вивчення того, чого він не знає. Якщо він не захоче вчитися або виявиться поганим учнем, якщо він зарозумілий, якщо він вважає, що може зачарувати і обдурити людей, то наслідки для нього і країни будуть погані", - заявив Дж.Шерр агентству.

Він упевнений, що українське суспільство не дозволить В.Зеленському повернути країну в сферу впливу Росії.

"Дуже важливо, щоб Зеленський розумів силу популістських заяв, які допомогли йому, як і те, що якщо хтось почне рухати цю країну назад у сферу впливу Росії, то українське суспільство не дозволить цього. Якщо хтось спробує зруйнувати систему, створену Порошенком (чинний президент Петро Порошенко – ІФ), і створити нову систему, в якій олігархи будуть зловживати владою, то буде реакція", - пояснив експерт.

При цьому він упевнений, що якщо виникне сильне протиріччя між обіцянками В.Зеленського під час передвиборчої кампанії і його діями після, то країна буде реагувати дуже різко.

"Якщо, приміром, пан Зеленський до парламентських виборів призначить членів команди Коломойського (український бізнесмен Ігор Коломойський – ІФ) в уряд, то це може викликати дуже бурхливу суспільну реакцію. Для Росії це буде хороша можливість. Росія хоче хаосу в Україні, якщо Зеленський виявиться не тією людиною, за яку люди голосували, а інструментом у чиїхось руках, то будуть наслідки. Я сказав би, що час до парламентських виборів дуже небезпечний", - зазначив Дж.Шерр.

Говорячи про можливу ескалацію ситуації на Донбасі, якщо В.Зеленський стане президентом України, екс-посол США в Україні, науковий співробітник Center for International Security and Cooperation, Stanford University Стівен Пайфер зазначив: "Останні кілька років зменшили загрозу російського вторгнення. Причина в тому, що це великий ризик для Росії. Для цього їй доведеться залучити регулярні війська, в процесі загинуть російські солдати, і Кремль це розуміє. До того ж, це може призвести до ще більш сильних санкцій. Тому я не вважаю ймовірним повномасштабне російське вторгнення в Україну".

При цьому співрозмовник агентства визнає відсутність належного досвіду у можливого майбутнього головнокомандувача.

"Якщо він переможе на виборах, то йому доведеться швидко вчитися, оскільки існує багато викликів із боку Росії, а також у взаєминах із Заходом. Йому буде необхідно багато чому навчитися за короткий проміжок часу", - резюмував С.Пайфер.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА