19:49 13.04.2019

Рада може бути розпущена за допомогою Окружного адміністративного суду Києва

3 хв читати
Рада може бути розпущена за допомогою Окружного адміністративного суду Києва

Рішення про дострокове припинення повноважень Верховної Ради можуть прийняти за допомогою київського Окружного адміністративного суду (ОАС), допускає заступник головного редактора тижневика "Дзеркало тижня. Україна" (ZN.UA) Сергій Рахманін.

У своїй статті "Дострокові парламентські вибори - міфи і реалії" в суботньому номері тижневика С.Рахманін пише, що 6 березня поточного року даний орган офіційно зажадав від Верховної Ради підтвердити інформацію про наявність коаліції. Як випливає з офіційної заяви прес-служби Окружного адміністративного суду Києва, "суд постановив витребувати у Верховної Ради, Апарату Верховної Ради, коаліції депутатських фракцій у парламенті відомості, станом на 28 лютого 2019 року, із зазначенням прізвищ, імен, по батькові народних депутатів, що входять до складу коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді".

Це зроблено в рамках розгляду позову народного депутата Андрія Деркача (позафракційний), який звернувся в ОАС столиці з приводу бездіяльності координаторів коаліції, які не забезпечили внесення кандидатури міністра охорони здоров'я. "Перш ніж встановити ступінь відповідальності кураторів більшості, суд вважає за необхідне встановити сам факт існування коаліції. Як випливає з наведеної вище заяви прес-служби київського ОАС, суд зобов'язав подати необхідні документи (або письмові пояснення неможливості надання суду витребуваних доказів) до 12 березня", - зазначає С.Рахманін. Документи, за його інформацією, надані не були, пояснення - теж.

Автор підкреслює, якщо відповідні документи не будуть надані, у суду буде привід встановити, що коаліція відсутня як мінімум з 28 лютого 2019 року 30 днів, відведених на формування нової, закінчилися в кінці березня. "Отже, у переможця президентських виборів, якщо він спиратиметься на рішення ОАС, з'являться формальні підстави припинити повноваження Ради відразу після прийняття присяги", - зазначає автор статті.

На його думку, в планах команди кандидата в президенти Володимира Зеленського може значитися і шантаж Верховної Ради, нарівні з її розпуском - примус до співпраці за допомогою загрози дострокових виборів. "Зокрема, в плані дій В.Зеленського в разі перемоги значиться "секретний план" для Ради", - вказав С.Рахманін.

"Оскільки більшість рішень неможливі без Верховної Ради, Зеленський хоче налагодити співпрацю з депутатами. А якщо співпраці не вийде, обіцяє використовувати інші варіанти, "які багатьох здивують", - додав С.Рахманін.

Автор статті з посиланням на джерела називає конструктором такого оригінального "капкана для Ради" адвоката Андрія Богдана, який здійснює юридичний супровід кандидата В.Зеленського. Джерела стверджують, що "А.Богдан (один з можливих кандидатів на роль глави АП, у разі перемоги В.Зеленського) має міцні зв'язки з київським ОАС". За тими ж відомостями, позов нардепа А.Деркача не був частиною схеми спочатку, просто в суді ("вважаю, за рекомендацією ззовні") вирішили використовувати відповідну існуючу справу для "підкопу" під парламент, зазначає автор.

"Більше того - сам факт використання цієї схеми абсолютно не обов'язково означає розпуск ВР. Норми статті 90 - дискреція, а не імператив. Глава держави не зобов'язаний, а може достроково припинити повноваження Ради в разі невиконання нею певних конституційних приписів", - підкреслює С. Рахманін.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА