07:19 15.04.2019

Соціал-демократи перемогли на парламентських виборах у Фінляндії

2 хв читати
Соціал-демократи перемогли на парламентських виборах у Фінляндії

За попередніми даними, переможцем на минулих у неділю парламентських виборах в Фінляндії стала Соціал-демократична партія Фінляндії (СДПФ).

Після підрахунку 99,9% голосів виборців, вона завоювала 40 депутатських мандатів з 200 в Едускунта, як вимовляються фінською Національні збори країни, і збільшила представництво в них на 6 місць у порівнянні з попередніми виборами 2015 року, повідомила виборча комісія. Соціал-демократи змогли подолати деякий спад популярності, який супроводжував їх останніми роками. Так, на виборах 2011 року вони були другими, на виборах 2015 року четвертими.

На друге місце з мінімальним відставанням у десяті відсотка вийшла партія "Справжні фіни", які позиціонуються як націоналістична, євроскептична, соціально-консервативна партія, котра активно виступає за скорочення припливу мігрантів. Незважаючи на те, що в 2017 році партія розкололася на дві політичні організації, вона зуміла під керівництвом нового керівника, депутата Європарламенту Юссі Халла-ахо (Jussi Halla-aho) навіть збільшити кількість депутатських місць на одне і отримати 39 мандатів. Сам голова Ю.Халла-ахо став рекордсменом за кількістю отриманих голосів виборців: більше 30 тис. голосів.

Третє місце отримала Коаліційна партія: (38) мандатів. На четвертому партія Центру прем'єр-міністра Юхи Сіпілі (Juha Sipila, 31 мандат). Партія втратила 18 мандатів і Ю.Сіпіля визнав, що центристи виявилися головними серед тих, хто програв на цих виборах.

Як успіх розцінюють оглядачі результати "Зелених" і Союзу лівих сил (СЛС). "Зелені" отримали 20 мандатів і збільшили своє представництво в парламенті на 5 депутатських місць. Це рекорд за всю історію партії. У СЛС цей показник відповідно 16 і 4. Успіх партій пояснюють збільшенням у них жінок і молоді.

Жодна партія не набрала більше двадцяти відсотків голосів виборців. Це перший випадок у фінській історії. Рекордним буде представництво жінок у новому складі парламенту: їх буде 47% всього депутатського корпусу.

У виборах до національних зборів Фінляндії брали участь 9 представлених у парламенті партій і 10 не представлених. Голосування відбувалося на материку в 13 виборчих округах за партійними списками при пропорційному представництві в кожному окрузі, а також на Аландських островах, де створено окремий виборчий округ з фіксованим представництвом (1 мандат). За це місце боролися три виборчі блоки Аландських островів.

В ході попереднього голосування було віддано понад 1,5 млн голосів. За даними Мін'юсту, явка склала 36,1%. Це ще один рекордний показник для країни.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА