13:04 19.04.2019

Кандидати передчасно розпочали агітацію напередодні 2-го туру виборів, але в регіонах вона була більш в'ялою порівняно з 1-м туром - ОПОРА

2 хв читати
Кандидати передчасно розпочали агітацію напередодні 2-го туру виборів, але в регіонах вона була більш в'ялою порівняно з 1-м туром - ОПОРА

Кандидати на посаду президента України, які вийшли в другий тур, розпочали агітаційну роботу, не чекаючи оголошення результатів голосування в першому турі Центральною виборчою комісією (ЦВК), але в регіонах проводили її менш активно, ніж напередодні першого туру, констатує Громадянська мережа "ОПОРА".

"Наші спостерігачі відзначають, що сам виборчий процес та агітаційна активність у регіонах були значно менші порівняно з подіями напередодні першого туру голосування 31 березня", - сказала голова правління "ОПОРИ" Ольга Айвазовська на прес-конференції в п'ятницю в Києві.

За її словами, спостерігачі відзначали окремі випадки зловживання адміністративним ресурсом, зокрема сайтами районних державних адміністрацій, але ці випадки були поодинокими.

Крім того, О.Айвазовська констатувала, що кандидати в президенти не чекали на оголошення ЦВК результатів першого туру голосування і передчасно розпочали агітацію.

"Проте всі ці дії та активності не оплачували з виборчого фонду. Тому, на наш погляд, це є порушенням умов і норм законодавства, яке регулює проведення агітаційних заходів кандидатами як через телебачення, засоби масової інформації, так і засоби зовнішньої реклами", - пояснила вона.

Проте, за словами О.Айвазовської, в регіонах України агітаційний період між першим і другим туром був досить в'ялим. "Комунікація між кандидатами відбувалася швидше віртуальним способом, через ЗМІ, звернення та зовнішню рекламу", - зазначила вона.

За даними Громадянської мережі "ОПОРА", представники кандидатів у президенти на місцях зосередилися на адміністративно-організаційних завданнях підготовки повторного голосування 21 квітня, зокрема формуванні дільничних виборчих комісіях (ДВК), залученні громадян для роботи на рівні ДВК.

О.Айвазовська констатувала, що, за оцінками спостерігачів, формування окружних виборчих комісій відбулося безконфліктно, обидва кандидати подали майже максимальну кількість членів ОВК, за винятком двох окружкомів у Донецькій області, де В.Зеленський не в повному обсязі подав кандидатів, але ЦВК доукомплектувала їх.

Водночас вона зазначила, що досить критичним етапом було формування дільничних виборчкомів. За словами О.Айвазовської, репрезентативність представлень у ДВК із боку кандидата Володимира Зеленського - 48%, з боку Петра Порошенка - 37%.

При цьому вона повідомила, що окружкомам довелося з частковим порушенням термінів доукомплектувати 15% ДВК - це 60 тисяч осіб.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА