14:31 19.04.2019

Голова Окружного адмінсуду Києва Вовк розцінює висловлювання президента як втручання у діяльність суддів

3 хв читати
Голова Окружного адмінсуду Києва Вовк розцінює висловлювання президента як втручання у діяльність суддів

Голова Окружного адміністративного суду Києва Павло Вовк розцінює висловлювання президента України Петра Порошенка на адресу суду як втручання у діяльність суддів.

"Як голова "нереформованого" суду не можу залишитись осторонь заяв керівництва держави, яке вчора закликало прискорити кваліфікаційне оцінювання суддів для того, щоб перезапустити Окружний адміністративний суд міста Києва, який ухвалив рішення щодо "ПриватБанку". Також Службі безпеки та Генеральній прокуратурі було доручено "після завершення всіх необхідних судових процедур" оцінити, чи є підстави для порушення кримінальної справи щодо суддів "за неправосудне рішення"... Дані висловлювання, особливо поки судове рішення не набрало законної сили – це фактично погроза одним суддям та своєрідний сигнал іншим, які здійснюватимуть його перегляд і що, в перспективі, на них очікує", - написав П.Вовк на своїй сторінці в соцмережі Facebook у п'ятницю.

Він зазначив, що "форма і формат заяви" про перезавантаження суду має на меті вплинути на цей процес "із відповідним і бажаним для автора заяви результатом.

На думку П.Вовка, суддям слід "звернутися до правоохоронних органів, а також до Вищої ради правосуддя з повідомленням про втручання в їхню діяльність щодо здійснення правосуддя".

"Так, очікувати наразі об’єктивної та негайної реакції не варто. Проте з часом, безумовно, буде надана відповідна оцінка незаконним діям "авторів" цих гучних заяв", - написав П.Вовк.

Він зазначив, що "гарна фіксація власних неправомірних дій завжди полегшує процес залучення до відповідальності "авторів" таких заяв".

"Такі заяви та дії керівника держави лише збільшують шанси заявника у справі на її виграш в ЄСПЛ. І це виглядає явно не як державницька позиція", - наголосив голова Окружного адмінсуду Києва.

Як повідомлялося, увечері 18 квітня президент України Петро Порошенко на засіданні РНБО попросив керівництво Генпрокуратури України і Служби безпеки України вивчити можливість залучення до кримінальної відповідальності суддів Окружного адміністративного суду Києва, який визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку. Звертаюся з проханням до Служби безпеки України, до вас, Юрію Віталійовичу (генпрокурор Ю.Луценко - ІФ), після завершення всіх необхідних судових процедур, можливості порушення кримінальної справи за неправосудне рішення, яке було зроблено суддями, які винесли ці позиції, не втручаючись в аналіз рішення по суті", - сказав П.Порошенко.

Як повідомлялося, уряд України за пропозицією НБУ і колишніх акціонерів ПриватБанку, найбільшими з яких на той момент були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, 18 грудня 2016 року ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови.

Окружний адмінсуд Києва 18 квітня 2019 року за позовом І.Коломойського визнав націоналізацію банку незаконною. Нацбанк і Мінфін заявили, що подадуть апеляцію після офіційного оприлюднення рішення суду і впевнені в своїй правоті.

Згідно з даними НБУ, на 1 січня 2019 року ПриватБанк за розміром загальних активів посідав перше місце (525,248 млрд грн) серед 77 банків, що діяли в країні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сенатор США Грем: Путін - не легітимний президент, закликаю адміністрацію Байдена підтримати включення РФ до списку країн-спонсорів тероризму

Виділення Конгресом макрофінансової допомоги Україні критично важливе - Зеленський на зустрічі з Гремом

Президент Литви: Ми маємо бути тими, хто встановлює правила для майбутнього, не Путін

Зеленський зустрівся із сенатором США Гремом у Києві - посольство США

Боррель про EURO5 млрд військової допомоги: Ми продовжимо підтримувати Україну, чого це не коштувало б

Глава Євроради закликав зміцнити оборонний потенціал Європи, перейти в режим "воєнної економіки"

Австрія здатна очолити міжнародну коаліцію з гумдопомоги Україні - Стефанчук

Комітет із нацбезпеки обговорив поправки щодо регламентації вилучення транспорту в законопроєкті про мобілізацію - Фріз

Китай розглядає можливість участі в інавгураційному Саміті миру - посол Китаю у Швейцарії

ЄС: Російські вибори на тимчасово окупованих територіях України незаконні

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА