13:47 23.04.2019

В ЄС очікують від Зеленського якнайшвидшого темпу реформ і більш ефективної боротьби з корупцією - європейський експерт

2 хв читати
В ЄС очікують від Зеленського якнайшвидшого темпу реформ і більш ефективної боротьби з корупцією - європейський експерт

Політичний директор Центру Європейських досліджень ім. Вілфріда Мартенса Роланд Фройденштейн (Roland Freudenstein) вважає, що в Європейському Союзі з обранням президентом України Володимира Зеленського очікують, що боротьба з корупцією буде ефективнішою, а реформи матимуть більш швидкий темп.

Таку думку Р.Фройденштейн висловив у вівторок у Брюсселі агентству "Інтерфакс-Україна". "У ЄС деякі щиро сподіваються на зміни, тобто на більш ефективну боротьбу з корупцією, більш швидкі реформи в державному управлінні. Інші обережніші й шкодують про те, що Петро Порошенко, який був принаймні відомий хоч якимись політичними успіхами, залишає посаду президента. Але всі уникають вважати, що пан Зеленський є катастрофою - і вони мають рацію", - пояснив свою думку європейський експерт.

Політичний директор центру також упевнений, що в ЄС "усі вважають, що В.Зеленський продовжить західний курс України". "Майбутнє співпраці між ЄС та Україною залежатиме саме від питання про те, чи вдасться Україні наразі прискорити реформу чи ні. Лише в разі, якщо це станеться, співпраця також може покращитися", - наголосив він.

Говорячи про вибори загалом, Р.Фройденштейн назвав їх "величезним успіхом демократії в Україні". "До першого туру ми не знали, хто пройде до другого. Відразу після першого ми все ще не могли передбачити, хто стане президентом, що стало зрозуміло лише протягом останніх 10 днів. У сусідніх пострадянських країнах такого до виборів бути не може, тому що там немає демократії", - деталізував експерт.

Крім того, він констатував, що Україною "не керує одна єдина особа, що є різницею між Україною та сусідами на Півночі та Сході". "Особливо Верховна Рада гарантуватиме, що західний напрям України, поділ влади і територіальна цілісність залишаться недоторканими. Президент Зеленський не зможе обійти ці принципи", - упевнений політичний директор центру.

Р.Фройденштейн також вважає, що таке голосування стало "сигналом розчарування серед українців, особливо за межами Києва, політикою реформ часів президентства Петра Порошенка". "Отже, тепер Зеленський має робити краще. Якщо він це зробить, всім буде краще. Якщо він розчарує такі високі очікування, виборці зможуть дуже швидко змінити свою лояльність на виборах до Верховної Ради, і створити більшість, яка змусить Зеленського намагатися (робити) більше", - припустив європейський експерт.

Політичний директор констатував, що "ЄС хоче допомогти кожному президенту й уряду в Україні, які серйозно прагнуть модернізувати країну та продовжувати шлях реформ, проведених за останні п'ять років і що стали успішними". "Якщо підсумувати, то це був великий день для української демократії, але важка частина лише розпочинається", - додав Р.Фройденштейн.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА