13:40 24.04.2019

Новий президент може розпустити Раду до 16 червня - нардеп із групи "Відродження"

2 хв читати
Новий президент може розпустити Раду до 16 червня - нардеп із групи "Відродження"

Дострокове припинення повноважень Верховної Ради України нинішнього скликання можливе до 16 червня, стверджує народний депутат з депутатської групи "Відродження" Валерій Писаренко, який ініціював збір підписів за відставку голови парламенту Андрія Парубія.

"Сьогодні є дві дати, що Конституція визначає. У правознавців є деякі розбіжності. Але я переконаний, що можна говорити про те, що останньою датою, коли можна розпустити парламент, є 16 червня", - сказав він журналістам у кулуарах парламенту в середу.

Нардеп нагадав, що раніше обговорювали 27 травня як крайній термін, коли законодавство дозволяє президенту України достроково припинити повноваження Верховної Ради.

"Є ще дата 16 червня. Якщо порахувати до останнього можливого дня, коли наступний парламент має увійти в свої повноваження, ви побачите, що це - 16 червня (дата, до якої можна розпустити парламент - ІФ)", - пояснив В. Писаренко

Політик додав, що конституція України передбачає, що парламент не можна розпустити за 6 місяців до завершення його повноважень.

Він заявив, що виступає за дострокове припинення повноважень Ради. Водночас В. Писаренко запевнив, що його ініціатива зі збирання підписів за відставку А. Парубія не має відношення до новообраного президента Володимира Зеленського. При цьому він не зміг сказати, скільки підписів народних депутатів йому вже вдалося зібрати.

Як повідомлялося, 23 квітня народний депутат України з групи "Відродження" "Валерій Писаренко ініціював збір підписів під проектом постанови про відкликання з посади голови Верховної Ради А. Парубія.

Цього ж дня Апарат Верховної Ради України видав В.Писаренку підписні листи для збору підписів парламентаріїв за відкликання з посади спікера Верховної Ради А.Парубія.

Згідно з регламентом Верховної Ради, необхідно зібрати не менше 150 підписів нардепів для розгляду на пленарному засіданні питання про відкликання спікера з посади. Рішення про відставку поребує мінімум 226 голосів парламентаріїв.

Конституція забороняє достроково припиняти повноваження Ради в останні 6 місяців її каденції. Згідно з Основним законом, повноваження Верховної Ради припиняються в день відкриття першого засідання новообраного парламенту.

Народні депутати нинішнього, восьмого, скликання Верховної Ради вступили в повноваження 27 листопада 2014 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА