16:53 24.04.2019

Голова Окружного суду Києва Вовк підрахував, що ВР можна розпустити до 14 червня

2 хв читати
Голова Окружного суду Києва Вовк підрахував, що ВР можна розпустити до 14 червня

Новий президент України матиме право розпустити нинішнє скликання Верховної Ради до 14 червня, вважає голова Окружного адміністративного суду м. Києва Павло Вовк, проаналізувавши середньоарифметичні підрахунки.

"На мою думку, президент України має повноваження розпустити Верховну Раду в термін до 14 червня 2019 року", - написав він на своїй сторінці в соцмережі Facebook у середу.

У своїй публікації він виклав відповідні підрахунки, які дали змогу дійти такого висновку.

П.Вовк зазначає, що, згідно з Конституцією України повноваження, парламенту припиняються в день відкриття першого засідання ВР нового скликання. При цьому він пояснює, що Верховна Рада повноважна не впродовж 5 років, починаючи з дня прийняття присяги її депутатами, а протягом 5 років, які "завершуються в день відкриття першого засідання Верховної Ради нового скликання".

Суддя нагадує, що на першу сесію парламент збирається не пізніше ніж на 30-й день після офіційного оголошення результатів виборів. Він зазначає, що водночас законодавство надає 20 днів на оприлюднення результатів виборів.

"Таким чином, беручи до уваги призначення чергових виборів до Верховної Ради України на 27 жовтня 2019 року, повноваження діючої Верховної Ради України можуть тривати і до 16 грудня 2019 року.... тобто ще протягом 50 днів після дня виборів, що надаватиме президенту України право припинити повноваження Верховної Ради України у термін до 16 червня 2019 року", - пояснив П.Вовк.

Водночас він проаналізував періоди, які минули між днем проведення виборів і початком роботи парламенту чотирьох останніх скликань, - вони становлять від 32 до 60 днів.

Підрахувавши середнє арифметичне, П.Вовк дійшов висновку, що між днем проведення виборів нардепів і відкриттям першого засідання новообраної ВР минає 48 днів.

"Беручи до уваги наведене, цілком імовірним не тільки з теоретичної, а і з практичної точки зору є сценарій, за якого повноваження діючої Верховної Ради України можуть тривати до 14 грудня 2019 року, тобто ще протягом 48 днів після дня виборів", - дійшов висновку суддя.

На його думку, це й дає право президенту України до 14 червня 2019 року припинити повноваження парламенту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА