07:23 25.04.2019

Парламентарії Великої Британії попереджають про зростання загрози ядерної війни

2 хв читати
Парламентарії Великої Британії попереджають про зростання загрози ядерної війни

Відсутність значущих угод про контроль над озброєннями в поєднанні з розривом дипломатичних відносин між країнами і новими технологіями підвищують ймовірність застосування ядерної зброї, йдеться в доповіді комітету з міжнародних відносин Палати лордів британського парламенту, повідомляє Independent.

Доповідь опубліковано напередодні наради ООН з питань нерозповсюдження ядерної зброї, запланованої наступного тижня.

Серед основних моментів, що викликають стурбованість, в документі названі "непорозуміння, прорахунки або помилки, які можуть призвести до застосування ядерної зброї".

Також занепокоєння викликає поширення цифрових комунікацій і використання "безрозсудної ядерної риторики" в інтернеті, яка "може привести до непорозуміння".

Крах міжнародних договорів у сфері озброєнь і припинення процесу ядерного роззброєння названі серед питань, які можуть також мати негативні наслідки і які необхідно вирішувати.

Комітет закликає уряд "заохочувати більш широкий діалог між усіма державами, що володіють ядерною зброєю, з питання про ядерний ризик і зниження глобальної напруженості".

Крім того, в доповіді рекомендовано зберегти іранську угоду.

Також комітет заявив про своє бажання, щоб обговорення в НАТО сприяли або відродженню договору про РСМД (Договору про ракети середньої і меншої дальності - ІФ), від якого відмовилися США і РФ, "або, принаймні, дозволили уникнути розгортання ракет середньої дальності в Європі".

"Ми зараз небезпечно близькі до світу без угод про контроль над озброєннями, який прокладає шлях до нової гонки озброєнь і підвищує ризик застосування ядерної зброї", - заявив голова комітету з міжнародних справ палати лордів британського парламенту Девід Хауелл.

"Розпад відносин між державами, що володіють ядерною зброєю, нові можливості і технології в поєднанні з відсутністю комунікації і розуміння означають, що ризик застосування ядерної зброї зараз більше, ніж за часів Холодної війни", - додав він.

За його словами, підготовчий комітет 2019 для конференції 2020 го року з розгляду дії Договору про нерозповсюдження ядерної зброї наступного тижня - це "можливість підштовхнути до розширення діалогу і транспарентності між державами, що володіють ядерною зброєю, щоб продемонструвати явну прихильність роззброєнню".

"Ми настійно закликаємо уряд взяти до уваги нашу серйозну занепокоєність і використовувати підготовчий комітет для вирішення цих проблем".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА