12:58 25.04.2019

Рішення РФ про видачу паспортів жителям ОРДЛО порушує територіальну цілісність і суверенітет України

2 хв читати
Рішення РФ про видачу паспортів жителям ОРДЛО порушує територіальну цілісність і суверенітет України

Надання російського громадянства жителям окупованих районів Донецької та Луганської областей не лише створює політичну кризу, а й порушує територіальну цілісність і суверенітет України, зазначає заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль.

У повідомленні на своїй сторінці у Facebook вона нагадала, що є два класичних принципи, за якими кожна держава самостійно визначає коло осіб для можливості наділення громадянством: jus sanguinis (право крові, або походження) і jus soli (право землі, або території).

О.Зеркаль вважає, що президент Росії Володимир Путін у своєму указі застосував принцип землі або території, чим порушив територіальну цілісність і суверенітет України.

"Указ (В.Путіна щодо спрощеного надання громадянства РФ українцям в ОРДЛО - ІФ) порушує один із наріжних принципів міжнародного права - ex injuria jus non oritur - правопорушення не можуть бути основою для прав", - наголосила вона.

Заступник глави МЗС України зазначила, що саме РФ винна в створенні гуманітарної кризи на Донбасі усіма можливими способами, зокрема через фінансування тероризму і безпосередню окупацію, і за жодних обставин РФ не має права надавати українцям російське громадянство в "гуманітарних цілях".

Вона вважає, такий указ В.Путіна грубо порушує принцип непогіршення конфлікту (non-aggravation).

О.Зеркаль також ставить під сумнів "добровільність" механізму отримання громадянства РФ для жителів ОРДЛО, наводячи як приклад ситуацію в Криму. "Громадяни України, які відмовилися від нав'язаного їм громадянства РФ, стали жертвами дискримінації. Ці порушення є предметом судового розгляду в Міжнародному Суді ООН", - пояснила вона.

Крім того, заступник міністра закордонних справ України нагадала, що свого часу нацистська Німеччина активно використовувала практику надання громадянства на окупованих територіях в Європі.

О.Зеркаль переконана, що рано чи пізно Російська Федерація понесе відповідальність як держава за ці та інші неправомірні дії, яким би складним і довгим цей процес не здавався та якою б не була міжнародна політична кон'юнктура.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА