15:43 25.04.2019

Судді КС спростовують можливість зриву інавгурації новообраного президента України через можливу відставку глави суду

2 хв читати
Судді КС спростовують можливість зриву інавгурації новообраного президента України через можливу відставку глави суду

Судді Конституційного Суду України заявляють, що можлива відставка глави суду Станіслава Шевчука не вплине на приведення до присяги новообраного президента України.

У заяві зборів суддів Конституційного Суду, оприлюдненій на сайді КС у четвер, зазначено, що в ЗМІ і соцмережах масово поширюється інформація про можливий зрив інавгурації новообраного президента через дострокове звільнення Станіслава Шевчука з посади голови Конституційного Суду.

У КС наголошують, що згідно з Конституцією України, приведення президента до присяги здійснює глава КС, проте в Конституції не зазначено конкретну особу, яка має виконувати цю процедуру.

Судді Конституційного Суду нагадують, що приведення новообраного президента до присяги є конституційним обов'язком глави суду КС, "що, безумовно, буде виконано". Однак зазначають, що "відповідальність за виконання главою КС цього обов'язку також покладено на Конституційний Суд, оскільки він обирає главу Конституційного Суду".

"Висловлюючи глибоке занепокоєння з приводу поширення інформації про можливий зрив інавгурації новообраного президента України та її маніпуляційного використання, судді Конституційного Суду відповідально заявляють, що з боку КС не виникне жоних перешкод у здійсненні процедури приведення новообраного президента України до присяги, відповідно до ст.104 Конституції України", - зазначено в заяві.

Як повідомлялося, 15 березня 2019 року газета "Дзеркало тижня. Україна" (ZN.UA) опублікувала лист суддів Конституційного Суду України Миколи Мельника, Сергія Саса і Ігоря Сліденка, в якому вони вказували, що подальше перебування Станіслава Шевчука на посаді глави КС призведе до повного руйнування конституційного правосуддя, і просять колег вжити кардинальних заходів.

У листі наголошується, що створена С.Шевчуком в колективі КС атмосфера загальної недовіри і конфліктності унеможливлює конструктивну і продуктивну діяльність суду. Автори листа наголошують, що подальше перебування С.Шевчука на посаді глави КС "призведе до повного руйнування суду і конституційного правосуддя".

"Ситуація, в якій опинився суд у зв'язку з перебуванням С.Шевчука на посаді глави КС, вимагає від суддів невідкладного вжиття кардинальних правових заходів для забезпечення організації діяльності суду...передбачених Конституцією України", - зазначено в листі.

23 березня суддя КС Ігор Сліденко заявив, що чинне законодавство не містить механізмів відсторонення голови Конституційного Суду України, тому якщо більшість суддів КС висловляться за недовіру голові суду С.Шевчуку, а він не піде добровільно, сенс роботи органу буде втрачено.

У другому турі виборів президента України, що відбувся 21 квітня, здобув перемогу Володимир Зеленський, за якого проголосували 73,22% виборців, тоді як чинний президент Петро Порошенко набрав 24,45% голосів за результатами опрацювання 100% електронних протоколів Центральною виборчою комісією.

Інавгурація новообраного президента України має відбутися не пізніше 3 червня 2019 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА