15:49 25.04.2019

Законом про мову Рада продовжила до 2023 року перехідний період імплементації мовної статті в законі про освіту

3 хв читати
Законом про мову Рада продовжила до 2023 року перехідний період імплементації мовної статті в законі про освіту

Верховна Рада продовжила до 2023 року можливість представникам національних меншин здобувати середню освіту мовою відповідної нацменшини з поступовим переходом на українську.

Відповідну поправку народні депутати врахували, ухвалюючи закон про функціонування української мови як державної.

Згідно з текстом документа, особи, які належать до нацменшин України, мови яких є офіційними в Європейському Союзі, і які почали здобувати загальну середню освіту до 1 вересня 2018 року мовою відповідної нацменшини, до 1 вересня 2023 року продовжать здобувати таку освіту згідно з правилами, які існували до вступу в силу закону про освіту.

Нинішня редакція закону про освіту передбачає перехідний період у середній освіті для нацменшин і корінних народів до вересня 2020 року.

Після вступу в силу змін для корінних народів він таким і залишиться.

За інформацією члена профільного комітету з питань культури і духовності Ірини Подоляк (фракція "Самопоміч"), ці поправки залишилися у фінальній версії законопроекту про українську мову, ухваленого українським парламентом у другому читанні і в цілому.

"У законі про державну мову ми виклали мовну статтю освітнього закону в такій редакції, яка була в освітньому законі лише з однією зміною. Ми на прохання наших міжнародних партнерів, нашого Міністерства освіти перенесли термін вступу в силу частини цієї статті, що стосується збільшення кількості годин навчання українською мовою в школах, де навчаються національні меншини і корінні народи, до 2023 року", - сказала вона в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Як повідомлялося, в четвер Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому закон про функціонування української мови як державної.

28 вересня 2017 року набув чинності закон України "Про освіту", який, серед іншого, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але відповідно до освітньої програми можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома і більше мовами - державною, англійською, інших офіційними мовами ЄС. Особам, які належать до національних меншин, гарантується право навчання рідною мовою поряд з українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладах дошкільної та початкової освіти.

Міністерство закордонних справ Угорщини заявило про намір країни блокувати зближення України і ЄС через закон про освіту.

МЗС України направило закон на експертизу до Венеціанської комісії. 8 грудня Міністерство освіти і науки України повідомило, що Венеціанська комісія не підтримала звинувачення Угорщини в звуженні прав національних меншин в статті про мову навчання в законі України "Про освіту". У відомстві заявили про готовність імплементувати рекомендації комісії і розробили три моделі імплементації мовної статті в законі "Про загальну середню освіту".

У ЄС в липні закликали Україну дотримуватися права нацменшин і імплементувати рекомендації Венеціанської комісії щодо закону "Про освіту", грунтуючись на предметному діалозі з представниками нацменшин. "Ми погодилися з необхідністю гарантувати повагу вже наявних прав представників національних меншин, як це зазначено в конвенціях ООН і Ради Європи і пов'язаних протоколах; забезпечити недискримінацію осіб, що належать до меншин, і поважати різноманітність", - зазначалося в спільній заяві за підсумками саміту Україна- ЄС в Брюсселі.

Зокрема, в ЄС закликали Київ ухвалити законодавство, що продовжує перехідний період до 2023 року і регламентує нерозповсюдження ст. 7 цього закону щодо мови освіти, на приватні школи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА