11:40 30.04.2019

Тимошенко вимагає відставки Реви з посади міністра соцполітики за його висловлювання про жителів "ЛДНР"

3 хв читати
Тимошенко вимагає відставки Реви з посади міністра соцполітики за його висловлювання про жителів "ЛДНР"

Лідер парламентської фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Андрія Реви з посади міністра соціальної політики України через його неприємні висловлювання про жтелів тимчасово окупованих районах Донецької і Луганської областей (ОРДЛО), які він допустив у інтерв'ю "Бі-Бі-Сі" (ВВС).

"Я вимагаю негайної відставки міністра Реви з посади. Уряд має офіційно вибачитися перед всіма українцями, а правоохоронці - адекватно реагувати на подібні висловлювання", - написала Ю.Тимошенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у вівторок вранці.

Вона нагадала, що днями А.Рева в інтерв'ю назвав жителів "ЛДНР" - "мерзотниками". "Є такий різновид провладної недорікуватості і невігластва, яке за певних умов перетворюється на загрозу державним інтересам. І це саме той випадок", - висловила переконання Ю.Тимошенко, додавши, що "це вже не "застереження", це злочин проти Української держави, за який треба карати".

Вона нагадала "горе-міністру" і владі в цілому, що в "ЛДНР" проживають, передусім громадяни України, які стали заручниками і полоненими у власному будинку. "Вони потребують нашого захисту, нашої допомоги, нашого розуміння. Вони часом обмануті, введені в оману, але вони-українці! І це той імператив, від якого ми не можемо відступати ні на крок", - написала політик.

"Якщо ми хочемо повернути Донбас і Крим, то повинні насамперед думати про людей, які там живуть", - висловила переконання Ю. Тимошенко.

Як повідомлялося, в телевізійному сюжеті "Бі-Бі-Сі" (ВВС) про проблеми жителів окупованих територій Донбасу були процитовані слова А.Реви: "Всі, хто був проукраїнський, ті виїхали. А той, хто хоче отримувати дві пенсії – там і тут, нехай потерпить. Мені їх не шкода, нікого абсолютно. Мені шкода тих солдатів і офіцерів з сім'ями, які вбиті там, за цих мерзотників".

При цьому сам А.Рева в опублікованому на своїй сторінці у соцмережі Фейсбук пості заявив, що ці його слова були вирвані з контексту. Міністр пояснив: "Інтерв'ю тривало понад півгодини. Ми спілкувалися з усіх проблем тимчасово окупованих територій, зокрема обговорювали причини окупації. Але коли я подивився сюжет ВВС, то сказати, що я був шокований цим сюжетом – це значить не сказати нічого. З усього півгодинного інтерв'ю в сюжеті була використана тільки одна моя фраза, яку автор сюжету використовувала як ілюстрацію нібито мого особистого ставлення до всіх без винятку громадянам України, які проживають на окупованій території".

Глава Мінсоцполітики наголосив, що вважає за необхідне "пояснити свою позицію щодо цієї проблеми українському суспільству без посередників". "Хочу наголосити, що я вважав і вважаю обов'язком уряду допомогу жителям окупованих територій в отриманні соціальних виплат, включаючи пенсії. Більше того, сьогодні всім громадянам України, які проживають на тимчасово окупованих територіях, пенсії за особистим зверненням виплачуються на території, підконтрольній уряду", - написав він.

Водночас він підтвердив, що не всі громадяни України, які проживають в ОРДЛО, на сьогодні отримують пенсію від Української держави. "Причини для цього різні. Деякі люди через фізичну неміч не можуть перетнути лінію розмежування, а деякі в результаті свідомого небажання її перетинати через страх зустрічі з українськими правоохоронцями", - зазначив міністр.

За його словами, викликають питання твердження, які часто лунають від громадських активістів, правозахисників та міжнародних партнерів щодо необхідності забезпечити виплату пенсій всім без винятку громадянам України, які проживають в ОРДЛО.

" "Особисто я вважаю, що тим громадянам України, хто зі зброєю в руках воює проти власної країни, вбиває наших солдатів і офіцерів, платити пенсії неприпустимо. Саме цю категорію українських громадян я вважав, вважаю і буду вважати негідниками, які самі себе поставили поза правового поля. Я вважаю негідниками тих наших співгромадян, хто заради подвійний пенсії сприяв окупації української землі, а тепер очікує отримання російського паспорта разом з подвійною пенсійною виплатою, анонсованою окупантами", - написав А.Рева.

Однак міністр наголосив, що ті українські громадяни, "хто свідомо не допомагає окупантам і хто просто став заручником", невинні у нинішній ситуації. "Я робив і буду робити все від мене залежне, щоб допомогти цим людям", - додав він.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА