13:52 30.04.2019

Зеленського оголошено обраним президентом України

3 хв читати
Зеленського оголошено обраним президентом України

У другому турі виборів президента України Володимир Зеленський набрав 73,22% голосів виборців і обраний на посаду президента Української держави, оголосили в Центральній виборчій комісії у вівторок.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", відповідний протокол про підсумки голосування у вівторок зачитала голова ЦВК Тетяна Сліпачук під час оголошення офіційних результатів другого туру виборів президента України.

За даними ЦВК, на виборах 21 квітня за другого кандидата на посаду глави держави - п'ятого президента України Петра Порошенка, проголосували 24,45% виборців.

Під час засідання члени Центрвиборчкому озвучили результати голосування з усіх областей України та закордонного виборчого округу, які було внесено до підсумкового протоколу. Після цього Т.Сліпачук поінформувала, що станом на 30 квітня в Комісію надійшли повідомлення від апеляційних судів країни про те, що у них станом на 9.00 вівторка на розгляді немає скарг щодо голосування у другому турі виборів.

Вона додала, що документ схвалений і підписаний усіма членами ЦВК, крім одного – відсутньої з поважних причин Ірини Єфремової. Після цього протокол також підписали уповноважені представники обох кандидатів у президенти України.

Як повідомлялося, повторні вибори президента України (другий тур) відбулися 21 квітня. Явка виборців під час голосування, зокрема й на закордонному виборчому окрузі, становила 61,37%. Своїм правом голосу скористалися 18 млн 491тис. 840 громадян України, тоді як до списків виборців на цей же час були внесені 29 млн 645 тис. 358 виборців

Згідно із законодавством, переможцем другого туру виборів президента України визнається кандидат, що набрав більшу, ніж його опонент, кількість голосів виборців, які взяли участь у голосуванні. Якщо ж обидва кандидати на посаду глави держави набирають однакову кількість голосів, то вибори визнаються такими, що не відбулися.

23 квітня Центральна виборча комісія за результатами опрацювання 100% електронних протоколів (від усіх 199 окружних комісій і закордонокруг) повідомила, що у другому турі виборів президента України за В.Зеленського проголосували 73,22% виборців, тоді як П.Порошенко набрав 24,45% голосів. За В.Зеленського віддали свої голоси 13 млн 541 тис. 530 виборців, за П.Порошенка проголосували 4 млн 522 тис. 320 громадян. Недійсними визнано 2,31% виборчих бюлетенів.

Згідно з даними Центрвиборчкому В.Зеленський заручився більшою підтримкою виборців у Києві і в усіх областях України, крім Львівської, де П.Порошенко заручився підтримкою 62,79% виборців, тоді як за його опонента віддали свої голоси 34,49% українців.

На закордонному виборчому окрузі (101 дільниця в 72 країнах, де проголосували 59 тис. 843 українців з 448 тис. 896 внесених до списків виборців) більшу підтримку отримав п'ятий президент України. Загалом, на закордонному окрузі за П.Порошенка віддали свої голоси 54,73% (32 тис. 749 громадян). В.Зеленський заручився голосами 44,78% (26 тис.). Ще в трьох державах голоси розподілилися порівну між кандидатами.

За оцінками міжнародних та українських спостерігачів, оприлюдненими за підсумками моніторингу виборчого процесу, повторні вибори президента України були вільними і конкурентними, а наявні порушення не вплинуть на результати голосування.

Згідно з законодавством, протягом 10 днів з дня голосування (тобто до 1 травня включно ЦВК має встановити результати виборів президента України і скласти відповідний протокол.

Офіційним оголошенням результатів виборів вважається їх публікація в газетах" Голос України " і "Урядовий кур'єр", що має відбутися протягом п'яти днів, тобто до 4 травня включно.

Згідно з постановою Верховної Ради від вересня 2005 року, день проведення засідання для складання присяги новообраним президентом України визначається рішенням українського парламенту за поданням голови Верховної Ради. Час урочистого засідання, список гостей та інші організаційні питання спікер парламенту погоджує з новообраним президентом і Головою Конституційного Суду України.

Новообраний президент вступає на посаду не пізніше, ніж за 30 днів після офіційного оголошення результатів, тобто його інавгурація має відбутися не пізніше ніж 3 червня 2019 року. Він має присягнути українському народу на урочистому засіданні Верховної Ради.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА