15:37 30.04.2019

Україна закликає міжнародних партнерів не визнавати видані РФ жителям ОРДЛО документи і посилити тиск на Кремль

3 хв читати
Україна закликає міжнародних партнерів не визнавати видані РФ жителям ОРДЛО документи і посилити тиск на Кремль

Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв'язку з початком функціонування на території Ростовської області Російської Федерації центрів видачі паспортів РФ громадянам України, які проживають на тимчасово окупованих Росією територіях у Донецькій та Луганській областях України і закликає міжнародну спільноту не визнавати такі документи.

"Україна звертається до міжнародних партнерів не визнавати і не приймати документи, видані Російською Федерацією громадянам України, які проживають на тимчасово окупованих Росією територіях у Донецькій і Луганській областях України, з порушенням Конституції та законодавства України, а також будь-які правочини, здійснені з такими документами", - йдеться в заяві МЗС, оприлюдненій у вівторок вдень.

В українському зовнішньополітичному відомстві наголосили, що своїми діями Росія наочно демонструє свою абсолютну зневагу до норм та принципів міжнародного права і "свідомо обравши курс на ескалацію, Російська Федерація також фундаментально підриває Мінські домовленості, стороною яких вона є".

Також в МЗС України вкотре заявили, що протиправні рішення Кремля, які мають на меті полегшити отримання громадянами України російського громадянства, є юридично нікчемними та не визнаються Україною. Вони жодним чином не впливають на належність мешканців тимчасово окупованих Росією територій в Донецькій і Луганській областях до громадянства України, визначеного Конституцією та законодавством.

" Категорично вимагаємо від Російської Федерації невідкладно припинити міжнародно-протиправні діяння проти державного суверенітету і територіальної цілісності України, скасувати зміни до федеральних законів РФ з питань громадянства в частині полегшення процедури його набуття для громадян України, а також укази президента Росії від 24 квітня 2019 року № 183 і від 18 лютого 2017 року №74 та усі рішення, прийняті на їх виконання", - йдеться в заяві.

Також у МЗС України відновили "свій наполегливий заклик посилити консолідований політико-дипломатичний тиск на Кремль з метою дотримання ним норм і принципів міжнародного права, у тому числі шляхом розширення персональних і секторальних санкцій проти держави-агресора".

24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ "Про визначення в гуманітарних цілях категорій осіб, які мають право звернутися із заявами про прийом до громадянства РФ у спрощеному порядку". Згідно з указом, таке право отримують люди, які постійно проживають на територіях ДНР і ЛНР.

За заявами російської влади, 29 квітня в Новошахтинську Ростовської області був відкритий і почав тестову роботу і нібито вже прийняв 80 заяв від жителів "ЛНР" перший пункт видачі паспортів РФ.

30 квітня Центр видачі російських паспортів жителям " ДНР " відкрився в селі Покровському Некліновського району Ростовської області. Центр почав працювати у тестовому режимі. Представник Головного управління у справах міграції МВС РФ Кирило Алзінов уточнив журналістам, що в цьому центрі отримувати паспорти зможуть тільки жителі "ДНР".

"Поки що на території регіону діятимуть два подібних центри. Враховуючи, що термін розгляду заяв до трьох місяців, ми розраховуємо, що перші паспорти будуть видані раніше зазначеного терміну", - сказав Алзінов.

Заяви приймаються тільки від уповноважених осіб республіки. До переліку необхідних для звернення в центри документів входять: заява на отримання громадянства, документ що посвідчує особу, документ про зміну прізвища, документ про оплату держмита і фотографії. Заява про отримання громадянства розглядається до трьох місяців.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА