13:23 01.05.2019

Жителів ОРДЛО, які отримають паспорт РФ, доведеться позбавляти українських паспортів

2 хв читати
Жителів ОРДЛО, які отримають паспорт РФ, доведеться позбавляти українських паспортів

Заступник міністра з тимчасово окупованих територій Юрій Гримчак заявляє, що метою видачі паспортів громадян РФ жителям непідконтрольних уряду окремих районів Донецької та Луганської областей є дестабілізація ситуації в регіоні та легалізація бойовиків.

При цьому він зазначив, що ті громадяни України, хто отримають такі паспорти, ризикують позбутися громадянства України. "Конституція України говорить, що українець повинен мати лише одне громадянство - громадянство України, тому ті люди, які отримуватимуть або отримують уже громадянство РФ, можуть втратити громадянство України", - сказав Ю.Гримчак в коментарі "5 каналу".

"І я думаю, що так треба буде робити - анулювати паспорти України, паспорти закордонні, внутрішні і так далі", - додав заступник міністра.

За його словами, видача російських паспортів жителям українського Донбасу призведе до того, що РФ у майбутньому матиме підстави заявити, що захищає на сході України своїх громадян. Також, за словами Ю.Гримчака, наявність паспорта РФ допоможе уникнути кримінального переслідування Україною співробітників окупаційної адміністрації т. зв. ДНР і ЛНР.

Як повідомлялося, 24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ "Про визначення в гуманітарних цілях категорій осіб, які мають право звернутися із заявами про прийом до громадянства РФ у спрощеному порядку". Згідно з указом, таке право отримують особи, які постійно проживають на територіях ОРДЛО.

За заявами російської влади, 29 квітня в Новошахтинську Ростовської області був відкритий і розпочав тестову роботу й нібито вже прийняв 80 заяв від жителів "ЛНР" перший пункт видачі паспортів РФ. 30 квітня Центр видачі російських паспортів жителям "ДНР" відкрився в селі Покровському Неклинівського району Ростовської області. Центр працює у тестовому режимі.

Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест через початок функціонування на території Ростовської області РФ центрів видачі паспортів РФ громадянам України, які проживають на тимчасово окупованих Росією територіях у Донецькій і Луганській областях України, і закликає міжнародне співтовариство не визнавати такі документи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА