18:25 03.05.2019

У рамках "Східного партнерства" потрібно визначити кілька напрямів співпраці, які будуть цікаві всім шістьом членам - Точицький

2 хв читати
У рамках "Східного партнерства" потрібно визначити кілька напрямів співпраці, які будуть цікаві всім шістьом членам - Точицький

Представник України при Європейському Союзі, посол Микола Точицький заявляє, що формат політики "Східного партнерства" (Україна, Молдова, Грузія, Білорусь, Азербайджан і Вірменія) має бути збережений, але потрібно визначити кілька напрямів співпраці, які будуть цікаві всім шістьом членам.

"Я впевнений в тому, що "Східне партнерство" потрібно зберегти. Просто потрібно визначити кілька, а не пару десятків, напрямів із перспективою на 3-5 років, які будуть цікаві всім. Це легко", - сказав М.Точицький в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Він зазначив, що наразі формат співпраці трьох країн-учасниць "Східного партнерства" з Євросоюзом є більш просунутим. "Так, 21 травня в Києві відбудеться друге неформальне засідання у форматі ЄС+3 з питань економіки, де наші міністри зустрінуться з європейським комісаром із питань торгівлі Сесілією Мальмстрем. Так, це формат глибокої і всеосяжної зони вільної торгівлі, але при цьому це країни "Східного партнерства", - сказав посол.

Водночас, він зазначив, що розглядає "Східне партнерство" як стратегію діалогу шести країн і ЄС.

"Моє чітке переконання полягає в тому, що для того, щоб це було цікаво для всіх шести, потрібно знайти те, що цікаво всім", - сказав М.Точицький.

"Яскравий приклад такого проекту, який лежить на поверхні - це транспортні коридори, з яким ми носимося вже кілька років. Давайте зробимо коридор з Антверпена до Гданська, від Гданська землею до Одеси, з Одеси Чорним морем до Батумі, від Батумі до Баку і далі. І ми можемо торкнутися Білорусі, щоб через Ковель вони йшли до Одеси. Це те, що нас об'єднує! Економія лише від Гданська до Одеси - 10-12 годин! Ви собі не уявляєте, що це з точки зору бізнесу перевізників. Це тисячі економії на одній фурі, і мільйони, а то і мільярди взагалі в транспортних перевезеннях. Але тут же задіяні не лише дороги, тут має бути створена не лише інфраструктура", - пояснив він.

Крім того, за словами представника України при ЄС, "ми завжди розглядали "Східне партнерство" як додаток до наших євроінтеграційних процесів".


Повний текст інтерв'ю посла М.Точицького буде оприлюднено в новинній стрічці агентства "Інтерфакс-Україна"

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА