17:02 06.05.2019

За Зеленського найбільше голосувала молодь, за Порошенка - виборці старшого віку - аналіз даних національного екзит-полу

3 хв читати
За Зеленського найбільше голосувала молодь, за Порошенка - виборці старшого віку - аналіз даних національного екзит-полу

Нинішній президент України Петро Порошенко здобув на президентських виборах найвищий рівень підтримки серед виборців старшого віку та українців із вищою освітою, за Володимира Зеленського найбільше голосів віддала молодь, а також українці з неповною середньою освітою.

Згідно з представленим на прес-конференції в понеділок у Києві демографічним аналізом національного екзит-полу на президентських виборах-2019, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) та Українським центром економічних і політичних досліджень ім. Олександра Разумкова, В.Зеленський є лідером в усіх вікових групах виборців. При цьому найвищу підтримку він має серед наймолодших.

У віці до 30 років за В.Зеленського проголосували 80% опитаних, серед виборців 30-39 років підтримка становила 73,5%, 40-49 років - 73%, 50-59 - 72%, а в групі старше 60 років новообраний президент отримав 69,5% голосів.

Підтримка нинішнього президента П.Порошенка найвища серед виборців старшого покоління. За нього проголосували 29% опитаних українців старше 60 років, 50-59-річні віддали йому 26,5% голосів, у вікових групах від 30 до 49 років за нього проголосувала чверть виборців. При цьому серед 18-29-річних за П.Порошенка віддали голоси 19%.

Крім того, В.Зеленський лідирує в усіх групах виборців за рівнем освіти. При цьому найвищу підтримку він здобув у виборців із неповною середньою освітою (82%), П.Порошенко в цій групі отримав найгірший результат - 16% голосів. Водночас у нинішнього глави держави найкращий результат серед виборців із вищою освітою - підтримка 31%. У цій групі за В.Зеленського проголосували 67%, що є найнижчим його показником серед усіх груп за рівнем освіти.

Заступник директора КМІС Антон Грушецький констатував, що В.Зеленський переміг в усіх макрорегіонах.

А.Грушецький пояснив, що відносно найнижчою підтримка новообраного президента була на заході України - 57% голосів за нього і 41% - за П.Порошенка. В решті регіонів не менше ніж 70% українців проголосувало за В.Зеленського та не більше за 28% - П.Порошенка.

Заступник директора КМІС констатував, що з просуванням із заходу на схід України підтримка В.Зеленського зростає до 87% голосів, а чинного президента України знижується до 12%.

За результатами аналізу екзит-полу, П.Порошенко здобув високу підтримку (30%) серед жителів обласних центрів, але серед них 68% проголосували за його опонента. У нинішнього президента найбільша кількість голосів у населених пунктах 20-49 тис. жителів (35%). У В.Зеленського тут підтримка 64%.

Як зазначив А.Грушецький, ще по 25% виборців за П.Порошенка проголосували серед жителів сіл і міст зі 50-100 тис. населення. У цих типах населених пунктів більшість також проголосувала за В.Зеленського.

"Якщо говорити про статеві групи чоловіків і жінок, то це той випадок, коли підтримка кандидатів практично не пов'язана зі статтю людини. Так, серед чоловіків - 72% опитаних підтримали Володимира Зеленського. Серед жінок - 73%. Серед чоловіків - 26% підтримали Петра Порошенка, серед жінок - 25%", - розповів А.Грушецький.

Водночас він наголосив, що результати національного екзит-полу відрізняються не більше ніж на 1,1% від офіційних результатів виборів президента України, встановлених Центральною виборчою комісією.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА