13:23 07.05.2019

Лідери ЄС 9 травня обговорять пріоритети Євросоюзу на найближчі п'ять років

2 хв читати
Лідери ЄС 9 травня обговорять пріоритети Євросоюзу на найближчі п'ять років

Декларацію та проект стратегічного порядку обговорять на неформальному саміті ЄС у складі 27 держав (без Великої Британії) 9 травня в румунському Сібіу.

"Декларація Сібіу, яку, як очікується, в четвер ухвалять глави держав та урядів, буде офіційною урочистою декларацією за наслідками саміту", - повідомив журналістам високопоставлений європейський чиновник у Брюсселі у вівторок.

"Її мета - відзначити єдність і довіру та підтвердити рішучість бути готовими разом відповісти на всі майбутні виклики, щоб діяти у все більш складному світі", - сказав співрозмовник ЗМІ на умовах анонімності.

Ухвалювати її потрібно лідерам, які представляють різні політичні течії і точки зору на Європу. Тому очікуване досягнення згоди щодо такої декларації він вважає "сильним сигналом рішучості продовжувати працювати разом".

Відбудеться також презентація пропозицій голови Європейської ради Дональда Туска щодо стратегічного порядку ЄС на 2019-2024 роки.

Документ покликаний дати направлення для роботи інститутів ЄС майбутнього складу - Європейської комісії, Європейського парламенту і Ради ЄС, коли розпочнеться їхній новий мандат.

Чиновник зазначив, що пропозиції Д.Туска містять чотири основні розділи.

До першого розділу включено захист громадян і свобод, правової держави, зовнішніх кордонів, боротьбу проти тероризму, організованої злочинності, гібридних загроз, нелегальної імміграції, дезінформації.

Другий розділ передбачає розвиток економічної бази ЄС, майбутню "європейську модель", єдиний ринок, промислову політику, оподаткування, конкуренцію, освіту і штучний інтелект.

Третій розділ включає створення "більш зеленого, рівноправного та інклюзивного майбутнього за допомогою енергетичного переходу (на більш ефективні та екологічні технології - ІФ), енергетичної безпеки, кліматичного нейтралітету, захисту споживачів, удосконалення охорони здоров'я".

Нарешті, планується робота з просування інтересів Євросоюзу та його цінностей у світі, а також інвестиції в оборону, захист багатостороннього світового порядку, заснованого на справедливих правилах.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА